Składniki:
- fasola biała 1,5 szklanki
- brokuł 1/2
- marchew 3 sztuki
- ziemniaki 4 sztuki
- jarmuż 2 liście / 2 garście
- cebula 1 sztuka
- olej rzepakowy do podsmażenia
- majeranek 1 łyżka
- tymianek 1 łyżka
- lubczyk 1 łyżeczka
- kminek 1 łyżeczka
- liść laurowy 3 sztuki
- kurkuma 1 łyżeczka
- sos sojowy kilka łyżek
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
Aromatyczny jednogarnkowy obiad pachnący ziołami:)
Wykonanie:
- Fasolę zalewam wodą na noc.
- Przepłukuję wodą, zalewam świeżą i gotuję do miękkości (u mnie około 60 minut).
- W międzyczasie w garnku na oleju podsmażam cebulę.
- Dodaję pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, marchew, liście jarmużu i podzielonego na różyczki brokuła.
- Dodaję sos sojowy, przyprawy i zalewam niewielką ilością wody (około 1 filiżanki).
- Duszę pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (około 30 minut).
- Gdy fasola jest już miękka, dodaję ją do warzyw i mieszam.
- W razie konieczności doprawiam solą, pieprzem i sosem sojowym.
Smacznego!
Brak komentarzy