Ziołowa fasola z warzywami

  • 75 min
  • 16 składników

Składniki:

  • fasola biała 1,5 szklanki
  • brokuł 1/2
  • marchew 3 sztuki
  • ziemniaki 4 sztuki
  • jarmuż 2 liście / 2 garście
  • cebula 1 sztuka
  • olej rzepakowy do podsmażenia
  • majeranek 1 łyżka
  • tymianek 1 łyżka
  • lubczyk 1 łyżeczka
  • kminek 1 łyżeczka
  • liść laurowy 3 sztuki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • sos sojowy kilka łyżek
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku

Aromatyczny jednogarnkowy obiad pachnący ziołami:)

DSC_7907_2

Ziołowa fasola z warzywami

Wykonanie:

  1. Fasolę zalewam wodą na noc.
  2. Przepłukuję wodą, zalewam świeżą i gotuję do miękkości (u mnie około 60 minut).
  3. W międzyczasie w garnku na oleju podsmażam cebulę.
  4. Dodaję pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, marchew, liście jarmużu i podzielonego na różyczki brokuła.
  5. Dodaję sos sojowy, przyprawy i zalewam niewielką ilością wody (około 1 filiżanki).
  6. Duszę pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (około 30 minut).
  7. Gdy fasola jest już miękka, dodaję ją do warzyw i mieszam.
  8. W razie konieczności doprawiam solą, pieprzem i sosem sojowym.

Smacznego!

DSC_7920_2

Ziołowa fasola z warzywami

DSC_7916_2

Ziołowa fasola z warzywami

DSC_7912_2

Ziołowa fasola z warzywami