Zupa chrzanowa

  • 25 min
  • 12 składników

Składniki:

  • cebula 2 sztuki
  • marchewka 2 sztuki
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • ziemniaki 10 średnich sztuk
  • czosnek 2 ząbki
  • liść laurowy 2 sztuki
  • sos sojowy do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • chrzan tarty do smaku (u mnie 4 łyżki)
  • majeranek 1 łyżka
  • olej do podsmażenia
  • ew. wegańska biała kiełbasa lub tofu wędzone do podania

Wielkanocna zupa z chrzanem. Prosta, szybka i pyszna. Najlepsza z dodatkiem roślinnej białej kiełbasy albo wędzonego tofu.

zupa wielkanocna

Zupa chrzanowa

Wykonanie:

  1. W garnku na oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
  2. Dodaję pokrojone marchewki i pietruszkę.
  3. Podlewam sosem sojowym, dodaję liście laurowe, sól i pieprz.
  4. Zalewam wodą (około 2 litry).
  5. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do zupy.
  6. Ząbki czosnku rozgniatam i odkładam na 10 minut (tutaj sprawdź dlaczego).
  7. Gotuję zupę, aż warzywa będą miękkie (około 10-15 minut).
  8. Wyjmuję liście laurowe. Odlewam 2 szklanki zupy i blenduję na krem. Wlewam z powrotem do garnka.
  9. Dodaję czosnek, majeranek i chrzan. Zagotowuję.
  10. Podaję z wegańską białą kiełbasą lub wędzonym tofu pokrojonym w kostkę.

Smacznego!

zupa z chrzanem

Zupa chrzanowa

zupa na wielkanoc

Zupa chrzanowa

chrzanowa zupa

Zupa chrzanowa