Składniki:
- cebula 2 sztuki
- marchewka 2 sztuki
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- ziemniaki 10 średnich sztuk
- czosnek 2 ząbki
- liść laurowy 2 sztuki
- sos sojowy do smaku
- sól, pieprz do smaku
- chrzan tarty do smaku (u mnie 4 łyżki)
- majeranek 1 łyżka
- olej do podsmażenia
- ew. wegańska biała kiełbasa lub tofu wędzone do podania
Wielkanocna zupa z chrzanem. Prosta, szybka i pyszna. Najlepsza z dodatkiem roślinnej białej kiełbasy albo wędzonego tofu.
Wykonanie:
- W garnku na oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
- Dodaję pokrojone marchewki i pietruszkę.
- Podlewam sosem sojowym, dodaję liście laurowe, sól i pieprz.
- Zalewam wodą (około 2 litry).
- Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do zupy.
- Ząbki czosnku rozgniatam i odkładam na 10 minut (tutaj sprawdź dlaczego).
- Gotuję zupę, aż warzywa będą miękkie (około 10-15 minut).
- Wyjmuję liście laurowe. Odlewam 2 szklanki zupy i blenduję na krem. Wlewam z powrotem do garnka.
- Dodaję czosnek, majeranek i chrzan. Zagotowuję.
- Podaję z wegańską białą kiełbasą lub wędzonym tofu pokrojonym w kostkę.
Smacznego!
Brak komentarzy