Zupa fasolowa z pomidorami

  • 90 min
  • 13 składników
95%

Składniki:

  • biała fasola sucha 1 szklanka
  • por - jasna część 1 sztuka
  • marchew 3 sztuki
  • pietruszka 2 sztuki
  • seler kawałek
  • ziemniaki 5 sztuk
  • pomidory 3 sztuki
  • olej rzepakowy do podsmażenia
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • sos sojowy do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • majeranek garść

Pomidorowa wersja fasolówki z ziemniakami i dużą ilością majeranku. Rozgrzewająca zupa na jesień i zimę.

DSC_27711

Zupa fasolowa z pomidorami

Wykonanie:

  1. Fasolę zalewam na noc wodą.
  2. Odlewam wodę, nalewam świeżą i gotuję do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (około 60 minut).
  3. Pomidory zalewam wrzątkiem na kilka minut i obieram ze skórki.
  4. W oddzielnym garnku na oleju podsmażam jasną część pora. Dodaję pokrojoną marchew, pietruszkę i seler, zalewam wodą i gotuję około 15 minut.
  5. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, sporo sosu sojowego, przyprawy i pokrojone pomidory. Gotuję jeszcze 10 minut.
  6. Dodaję ugotowaną fasolę i wszystko razem gotuje jeszcze przez chwilę.

Smacznego!

DSC_27751

Zupa fasolowa z pomidorami

DSC_27781

Zupa fasolowa z pomidorami

DSC_27941

Zupa fasolowa z pomidorami

4 komentarze

  1. Zupa jest przepyszna.Próbowałam już wielu Pani przepisów :ciasta ,dania główne,zupy -wszystkie są fantastyczne.DZIĘKUJĘ!!!
    Będę korzystać i polecać .

Skomentuj