Zupa jarzynowa ze szpinakiem i koperkiem

  • 35 min
  • 12 składników

Składniki:

  • włoszczyzna 1 pęczek
  • ziemniaki 6 sztuk
  • koperek 1 nieduży pęczek
  • szpinak kilka garści
  • śmietana roślinna 1 opakowanie
  • olej do podsmażenia
  • cytryna 1 sztuka
  • cukier trzcinowy 1 łyżka
  • liście laurowe 5 sztuk
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • kminek mielony 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku

Delikatna śmietankowa jarzynówka, lekko słodko-kwaśna, z dodatkiem szpinaku i z dużą ilością koperku.

DSC_53971

Zupa jarzynowa ze szpinakiem i koperkiem

Wykonanie:

  1. Na niewielkiej ilości oleju w garnku podsmażam pora.
  2. Dodaję resztę włoszczyzny pokrojonej w kosteczkę, liście laurowe, ziele angielskie i przyprawy.
  3. Zalewam wodą i gotuję pod przykryciem około 10 minut.
  4. Dodaję pokrojone w kosteczkę ziemniaki, szpinak i posiekany koperek. Gotuję kolejne 10 minut.
  5. Dodaje cukier trzcinowy, sok z jednej cytryny i zabielam śmietaną roślinną.
  6. Gotuję jeszcze minutę.

Smacznego!

DSC_54091

Zupa jarzynowa ze szpinakiem i koperkiem

DSC_54101

Zupa jarzynowa ze szpinakiem i koperkiem

DSC_54371

Zupa jarzynowa ze szpinakiem i koperkiem

 

5 komentarzy

    • Hej, ja podsmażam pora już w garnku i do niego dodaję resztę warzyw. Gotuję w 4-litrowym garnku i dolewam wody tak na 2/3 garnka.

Skomentuj