Zupa kimchi

  • 10 min
  • 7 składników

Składniki na duży garnek:

  • kimchi z jednej główki kapusty przepis na blogu
  • cebula 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • olej do podsmażenia
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • szczypiorek 1 pęczek
  • makaron ryżowy do podania

Zupa kimchi, czyli koreański kapuśniak z kiszonej kapusty pekińskiej. Pikantna, aromatyczna i bardzo zdrowa zupa o głębokim smaku.

Zupa kimchi

Wykonanie:

  1. Kimchi przygotowuję zgodnie z przepisem (znajdziesz go tutaj). Możesz użyć kupnego kimchi.
  2. W dużym garnku na oleju podsmażam pokrojone cebule (aż się zarumienią).
  3. Dodaję koncentrat pomidorowy i podsmażam przez chwilę razem, mieszając.
  4. Dodaję kapustę kimchi razem z płynem oraz wodę, do uzyskania odpowiedniej gęstości zupy (ja dodaję ok. 1 szklanki).
  5. Gotuję kilka minut (ja lubię bardzo krótko gotowaną zupę kimchi, żeby kapusta była chrupiąca).
  6. Podaję z makaronem ryżowym, pokrojonym w kosteczkę tofu i szczypiorkiem.

Smacznego!

Zupa kimchi

Zupa kimchi

Zupa kimchi