Zupa kokosowa z tofu i yubą

  • 45 min
  • 19 składników
100%

Składniki:

  • yuba ok. 5 patyków
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • papryka czerwona 2 sztuki
  • cebula 2 sztuki
  • papryczka chilli 1 sztuka
  • mleko kokosowe 1 puszka
  • cytryna lub limonka 1 sztuka
  • marchewka 4 sztuki
  • pomidory 3 sztuki
  • sos sojowy jasny do smaku
  • syrop klonowy/cukier 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • natka kolendry lub pietruszki 1 mały pęczek
  • sól do smaku
  • liście kafiru lub laurowe 4 sztuki
  • ew. suszona trawa cytrynowa 1 łyżeczka
  • ew. suszony galangal 1 łyżeczka
  • pędy bambusa ok. 5 łyżek
  • olej (u mnie kokosowy) do podsmażenia

Znacie yubę (inaczej sparżę)? Ma świetną konsystencję, ja najbardziej lubię ją w zupach i w sałatkach. Poniżej yuba w zupie kokosowej z tofu, pomidorami, papryką i chilli.

DSC_6538_2

Zupa kokosowa z tofu i z yubą

Wykonanie:

  1. W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojoną w piórka cebulę.
  2. Dodaję pokrojoną marchewkę, paprykę, obrane pokrojone pomidory, pokrojoną papryczkę chilli, połamaną na kawałki yubę i zalewam wodą (około 2 litry).
  3. Dodaję przyprawy i gotuję około pół godziny.
  4. W międzyczasie czosnek wyciskam i odstawiam na min. 10 minut (tutaj zobacz dlaczego).
  5. Pod koniec gotowania dodaję pokrojone w kostkę tofu, pędy bambusa, czosnek, mleko kokosowe, sok z cytryny lub limonki i gotuję jeszcze przez chwilę.
  6. W razie konieczności dodaję więcej sosu sojowego lub soli i dosładzam.
  7. Na talerzu posypuję natką kolendry lub pietruszki.

Smacznego!

DSC_6564_2

Zupa kokosowa z tofu i z yubą

DSC_6560_2

Zupa kokosowa z tofu i z yubą

DSC_6556_2

Zupa kokosowa z tofu i z yubą

Brak komentarzy

Skomentuj