Składniki:
- yuba ok. 5 patyków
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- papryka czerwona 2 sztuki
- cebula 2 sztuki
- papryczka chilli 1 sztuka
- mleko kokosowe 1 puszka
- cytryna lub limonka 1 sztuka
- marchewka 4 sztuki
- pomidory 3 sztuki
- sos sojowy jasny do smaku
- syrop klonowy/cukier 2 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- natka kolendry lub pietruszki 1 mały pęczek
- sól do smaku
- liście kafiru lub laurowe 4 sztuki
- ew. suszona trawa cytrynowa 1 łyżeczka
- ew. suszony galangal 1 łyżeczka
- pędy bambusa ok. 5 łyżek
- olej (u mnie kokosowy) do podsmażenia
Znacie yubę (inaczej sparżę)? Ma świetną konsystencję, ja najbardziej lubię ją w zupach i w sałatkach. Poniżej yuba w zupie kokosowej z tofu, pomidorami, papryką i chilli.
Wykonanie:
- W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojoną w piórka cebulę.
- Dodaję pokrojoną marchewkę, paprykę, obrane pokrojone pomidory, pokrojoną papryczkę chilli, połamaną na kawałki yubę i zalewam wodą (około 2 litry).
- Dodaję przyprawy i gotuję około pół godziny.
- W międzyczasie czosnek wyciskam i odstawiam na min. 10 minut (tutaj zobacz dlaczego).
- Pod koniec gotowania dodaję pokrojone w kostkę tofu, pędy bambusa, czosnek, mleko kokosowe, sok z cytryny lub limonki i gotuję jeszcze przez chwilę.
- W razie konieczności dodaję więcej sosu sojowego lub soli i dosładzam.
- Na talerzu posypuję natką kolendry lub pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy