Zupa krem z groszku z wasabi

  • 30 min
  • 9 składników

Składniki:

  • groszek mrożony 1 opakowanie (450 g)
  • cebula 2 sztuki
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • ziemniaki 4 średnie sztuki
  • chrzan wasabi do smaku (u mnie 1 łyżka)
  • sól do smaku
  • sok z jednej cytryny
  • sezam do posypania
  • oliwa z oliwek lub olej 4 łyżki

Kremowa, zielona zupa z groszku z dodatkiem pikantnego wasabi, posypana sezamem. Pyszna przystawka pobudzająca apetyt. Jeśli podacie ją z azjatyckim makaronem, świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie.

wasabi

Zupa krem z groszku z wasabi

Wykonanie:

  1. W garnku na oliwie podsmażam pokrojone cebule.
  2. Dodaję obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i pietruszkę oraz groszek.
  3. Zalewam wodą (tyle, żeby przykryła warzywa) i gotuję, aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
  4. Dodaję sok z cytryny i sól oraz wasabi do smaku.
  5. Blenduję na krem.
  6. Zupę podaję posypaną sezamem.

Smacznego!

zupa krem

Zupa krem z groszku z wasabi

wegańska zupa

Zupa krem z groszku z wasabi

zielona zupa krem

Zupa krem z groszku z wasabi