Zupa krem z papryki i fasoli

  • 10 min
  • 10 składników

Składniki:

  • cebula 2 sztuki
  • czerwona papryka 3 sztuki
  • biała fasola 2 puszki po 400 g (może być gotowana)
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • sok z jednej cytryny
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz lub chilli do smaku
  • ew. koperek lub natka pietruszki do posypania
  • ew. pestki słonecznika do posypania

Pyszna i zdrowa zupa krem z fasoli i papryki gotowa w 15 minut:)

Zupa krem z papryki i fasoli

Wykonanie:

  1. Ząbki czosnku rozgniatam i odkładam (tutaj przeczytaj dlaczego warto to zrobić).
  2. W garnku na oliwie podsmażam pokrojoną cebulę.
  3. Dodaję pokrojone papryki i podsmażam przez chwilę, mieszając.
  4. Dodaję opłukaną, odsączoną fasolę i zalewam wodą (tylko tyle, żeby przykryła zawartość garnka). Gotuję kilka minut.
  5. Dodaję sok z cytryny, sól i pieprz lub chilli do smaku, czosnek i blenduję na krem (ja używam tego blendera).
  6.  Zupę możecie posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika i zieleniną.

Smacznego!

Zupa krem z papryki i fasoli

Zupa krem z papryki i fasoli

Zupa krem z papryki i fasoli

 

7 komentarzy

Skomentuj