Zupa pomidorowa ze szpinakiem

  • 35 min
  • 13 składników

Składniki:

  • włoszczyzna 1 pęczek
  • świeży szpinak 4 garście
  • czerwona papryka 2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • passata pomidorowa 1 butelka (700 g)
  • ew. oliwa z oliwek 1 łyżka
  • bazylia suszona 1 łyżka
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • kurkuma pół łyżeczki
  • gałka muszkatołowa pół łyżeczki
  • cynamon pół łyżeczki
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Dietetyczna, rozgrzewająca zupa pomidorowa z dużą ilością warzyw i ze świeżym szpinakiem. Na post dr Dąbrowskiej albo na lekki obiad.

DSC_5782_2

Zupa pomidorowa ze szpinakiem

Wykonanie:

  1. Włoszczyznę obieram, kroję i umieszczam w garnku.
  2. Dodaję pokrojoną paprykę i zalewam wodą (tyle, żeby przykryła warzywa).
  3. Dodaję przyprawy i gotuje około 20 minut.
  4. Dodaję rozgniecione ząbki czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw), passatę pomidorową i szpinak.
  5. Gotuję jeszcze przez dwie, trzy minuty.
  6. Na koniec dodaję oliwę i mieszam (nie dodawajcie oliwy, jeśli jesteście na poście dr Dąbrowskiej)
  7. Zupę możecie podać z pełnoziarnistym makaronem.

Smacznego!

DSC_5773_2

Zupa pomidorowa ze szpinakiem

DSC_5768_2

Zupa pomidorowa ze szpinakiem

DSC_5756_2

Zupa pomidorowa ze szpinakiem