Zupa soczewicowa z masłem orzechowym

  • 35 min
  • 13 składników

Składniki na duży garnek:

  • włoszczyzna 1 sztuka
  • ulubiona soczewica 1 szklanka (250 ml)
  • ziemniaki 4 średnie sztuki
  • masło orzechowe 100 % 3 łyżki
  • sos sojowy 3 łyżki
  • olej do podsmażenia
  • sok z jednej cytryny
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • liść laurowy 2 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • sól do smaku
  • chilli do smaku

Bogata w białko, wegańska zupa z masłem orzechowym. Rozgrzewająca i odżywcza.

zupa z soczewicy

Zupa soczewicowa z masłem orzechowym

Wykonanie:

  1. Soczewicę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (czas gotowania zależy od rodzaju użytej soczewicy)
  2. Włoszczyznę pokrój na kawałki i podsmaż w garnku na niewielkiej ilości oleju (ja użyłam mrożonej).
  3. Dodaj pokrojone ziemniaki i zalej wodą (ok. 2 cm ponad poziom warzyw).
  4. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, kumin, imbir i sos sojowy. Gotuj, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
  5. Dodaj ugotowaną soczewicę, masło orzechowe, sok z cytryny, sól i chilli do smaku.
  6. Wymieszaj i pogotuj jeszcze przez chwilę.

Smacznego!

  1. zupa z soczewicy

    Zupa soczewicowa z masłem orzechowym

    wegańska zupa

    Zupa soczewicowa z masłem orzechowym