Zupa z blendera – krem z pomidorów ze śmietaną z nerkowców

  • 10 min
  • 10 składników

Składniki:

  • orzechy nerkowca 1 szklanka (250 ml)
  • niewielkie pomidory (u mnie malinowe) 10 sztuk
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • marchewka 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • bazylia suszona 1 łyżka
  • ocet winny lub jabłkowy 1 łyżka
  • płatki drożdżowe 3 łyżki
  • sok z jednej cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Letnia zupa krem przygotowana w blenderze. Dzięki temu, że nie jest gotowana, zachowuje maksimum wartości odżywczych. Z pyszną śmietaną z orzechów nerkowca. Idealna na wychodzenie z postu dr Dąbrowskiej.

Zupa z blendera – krem z pomidorów ze śmietaną z nerkowców

Wykonanie:

  1. Nerkowce zalewam wodą na noc.
  2. Odsączam i umieszczam w blenderze.
  3. Dodaję sok z cytryny, płatki drożdżowe, sól i pieprz oraz odrobinę wody (tyle, żeby dało się blendować). Blenduję na krem.
  4. Połowę śmietany z nerkowców odkładam do polania, a resztę zostawiam w blenderze.
  5. Do blendera wrzucam pokrojone warzywa, resztę składników i blenduję na krem (ja używam tego blendera).
  6. Jeśli macie blender z funkcja podgrzewania możecie podgrzać w nim zupę, jeśli nie, możecie przelać ją do garnka i podgrzać (nie gotować). Możecie zjeść ją również na zimno jako chłodnik.
  7. Na talerzach zupę polewam śmietaną z nerkowców.

Smacznego!

Zupa z blendera – krem z pomidorów ze śmietaną z nerkowców

Zupa z blendera – krem z pomidorów ze śmietaną z nerkowców

Zupa z blendera – krem z pomidorów ze śmietaną z nerkowców