Zupa z czerwonej soczewicy z bulgurem, batatem i rodzynkami

  • 35 min
  • 14 składników

Składniki:

  • cebula 1 sztuka
  • włoszczyzna 1 pęczek
  • batat 1 sztuka
  • bulgur 1 filiżanka
  • czerwona soczewica 1 filiżanka
  • rodzynki (u mnie koryntki) 1/2 filiżanki
  • olej rzepakowy do podsmażenia
  • przyprawa Pięć Smaków 1 łyżka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • kumin mielony 1/2 łyżeczki
  • chilli szczypta
  • sól do smaku
  • koncentrat pomidorowy 1/2 słoiczka
  • czosnek 2 ząbki

Gęsta, rozgrzewająca, lekko korzenna i słodka zupa poleca się szczególnie w sezonie jesienno-zimowym:)

DSC_14171

Zupa z czerwonej soczewicy z bulgurem, batatem i rodzynkami

Wykonanie:

  1. Cebulę podsmażam na oleju w dużym garnku.
  2. Zalewam wodą (2/3 garnka). Wrzucam soczewicę i bulgur.
  3. Dodaję pokrojoną włoszczyznę i przyprawy. Zagotowuję.
  4. Czosnek rozgniatam i odkładam (tutaj zobacz dlaczego).
  5. Po 10 minutach gotowania dodaję pokrojonego batata. Gotuję jeszcze około 10 minut.
  6. Dodaję rozgnieciony czosnek, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Gotuję jeszcze chwilę.

Smacznego!

DSC_14371

Zupa z czerwonej soczewicy z bulgurem, batatem i rodzynkami

DSC_14441

Zupa z czerwonej soczewicy z bulgurem, batatem i rodzynkami

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved