Zupa z papryką i jarmużem

  • 40 min
  • 13 składników

Składniki:

  • cebula 3 sztuki
  • papryka czerwona 3 sztuki
  • marchew 4 sztuki
  • jarmuż duża garść
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (ok. 190 g)
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • bazylia suszona 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku
  • ew. oliwa z oliwek do polania

Lekka, dietetyczna zupa z jarmużem, papryką, marchewką i cebulą. Polecam na post dr Dąbrowskiej i na co dzień z odrobiną oliwy z oliwek.

Zupa z papryką i jarmużem

Wykonanie:

  1. Cebulę, marchewkę i paprykę kroję na duże kawałki i wkładam do garnka.
  2. Dodaję przyprawy i zalewam wodą (żeby przykryła warzywa).
  3. Gotuję około 15 minut.
  4. Dodaję jarmuż i gotuję jeszcze 10 minut.
  5. Na koniec dodaję czosnek (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do dań) i koncentrat pomidorowy. Gotuję jeszcze chwilę.
  6. Jeśli nie jesteście na diecie dr Dąbrowskiej zupę możecie polać oliwą i podać z makaronem.
  7. Jeśli przygotowujecie zupę dla niemowlaka, możecie dodać do niej ugotowaną kaszę jaglaną i zblendować na krem.

Smacznego!

Zupa z papryką i jarmużem

Zupa z papryką i jarmużem

Zupa z papryką i jarmużem

 

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved