Zupa z pieczonej dyni

  • 105 min
  • 15 składników

Składniki:

  • dynia (u mnie hokkaido) 1 średnia sztuka
  • cebula 2 sztuki
  • ziemniaki 4 średnie sztuki
  • marchew 1 sztuka
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • chilli do smaku
  • sól do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek lub olej 2 łyżki
  • ew. pestki dyni do posypania

Zupa z dyni upieczona w piekarniku. Jesienna, pikantna, rozgrzewająca i wzmacniająca. A w tle piękny, wodoodporny obrus od Crata🙂

Zupa z pieczonej dyni

Wykonanie:

  1. Dynię hokkaido kroję na kawałki (ja nie obieram). Pozostałe warzywa obieram i kroję.
  2. Warzywa przekładam do naczynia żaroodpornego i zalewam wodą (na ok 2/3 wysokości). Jeśli chcecie, żeby zupa była bardziej kremowa i mleczna, możecie zalać warzywa mlekiem roślinnym.
  3. Dodaję przyprawy i piekę pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 1,5 godziny.
  4. Blenduję przy pomocy blendera ręcznego na krem.
  5. Podaję posypaną uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Smacznego!

Zupa z pieczonej dyni

Zupa z pieczonej dyni

 

Zupa z pieczonej dyni