Zupa z soczewicy

  • 40 min
  • 18 składników
93%

Składniki:

  • cebula 1 sztuka
  • marchew 2 sztuki
  • czerwona papryka 2 sztuki
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • ziemniaki 5 sztuk
  • soczewica zielona 1 filiżanka
  • passata pomidorowa w butelce (ew. w kartoniku lub pomidory krojone w puszce) ok. 680 g
  • czosnek 2 ząbki
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • olej/oliwa do podsmażenia
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • curry 1 łyżka
  • bazylia suszona 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ew. cytryna do podania
  • ew. wędzona papryka 1 łyżeczka

Moja klasyczna zupa soczewicowa. W tej wersji lubię ją chyba najbardziej i najczęściej robię.

DSC_5106_2

Zupa z soczewicy

Wykonanie:

  1. Soczewicę zalewam wodą na noc (nie musicie tego robić, ale dzięki temu jest lżej strawna).
  2. W dużym garnku na oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
  3. Dodaję pokrojoną paprykę, marchewkę, korzeń pietruszki, przyprawy i soczewicę.
  4. Zalewam wodą (ok. 2 centymetry nad powierzchnię warzyw) i gotuję około 20 minut.
  5. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję jeszcze 10 minut. W razie konieczności dolewam trochę wrzątku, żeby warzywa były przykryte.
  6. Kiedy soczewica jest już miękka, dodaję passatę pomidorową i rozgniecione ząbki czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do dań). Mieszam i gotuję jeszcze przez chwilę.
  7. Podaję z plasterkiem cytryny.

Smacznego!

DSC_5113_2

Zupa z soczewicy

DSC_5101_2

Zupa z soczewicy

2 komentarze

  1. Zupa bardzo pożywna, tylko zrobiłam bez ziemniaków (bo nie miałam) ale nawet i dobrze bo byłby to max wszystkiego a i z soczewicą żółtą 🙂 Dziękuje

Skomentuj