Składniki:
- włoszczyzna 1 pęczek
- cebula 1 sztuka
- pietruszka 1/2 pęczka
- ziemniaki 5 sztuk
- płatki owsiane 3 łyżki
- olej do podsmażenia
- liść laurowy kilka sztuk
- ziele angielskie kilka sztuk
- grzyby suszone 5 sztuk
- kminek mielony 1/2 łyżeczki
- majeranek 1 łyżeczka
- sól do smaku
- pieprz grubomielony do smaku
- czosnek 2 ząbki
Żurek tym razem nietypowo na zakwasie z płatków owsianych. Z ziemniakami i z dodatkiem suszonych grzybów.
Wykonanie:
- Płatki owsiane wsypuję do szklanki i zalewam na noc wodą.
- Następnego dnia miksuję i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni, aż zakwas skwaśnieje (codziennie mieszam).
- Cebulę i por podsmażam na niewielkiej ilości oleju.
- Dodaję utartą marchew, pietruszkę, seler i suszone grzyby. Zalewam wodą, zagotowuję i gotuję około 15 minut.
- Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Gotuję około 15 minut.
- Zaciągam zakwasem i gotuję jeszcze przez chwilę.
- Posypuję poszatkowaną pietruszką.
Smacznego!
Zaznaczyłam lubię, bo nie było możliwości zaznaczenia bardzo lubię 🙂