Składniki:
- włoszczyzna 1 pęczek
- ziemniaki 6 sztuk
- pieczarki 500 gr
- żurek (domowy lub w butelce) 500 ml
- olej rzepakowy do podsmażenia
- majeranek 1 łyżka
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- pieprz czarny do smaku
- sól do smaku
- sos sojowy jasny do smaku
- czosnek 2 ząbki
- natka pietruszki do posypania
Żurek z pieczarkami i ziemniakami, połączenie idealne:)
Wykonanie:
- Pora podsmażam w dużym garnku (u mnie 4-litrowy) na oleju rzepakowym.
- Dodaję pokrojone pieczarki i podsmażam przez kilka minut mieszając.
- Dodaję utartą marchew, korzeń pietruszki i seler.
- Zalewam wodą (tak, aby zostało miejsce na ziemniaki i żur) i dodaję przyprawy.
- Gotuję, aż pieczarki będą miękkie (u mnie 20-30 minut).
- Dodaję pokrojone ziemniaki i wyciśnięty czosnek (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw).
- Po 10 minutach dodaję zakwas i gotuję jeszcze przez chwilę. W razie konieczności dodaję sos sojowy i sól.
- Na talerzu posypuję natka pietruszki.
Smacznego!
Ciekawe połączenie. Jeszcze takiej zupy nie próbowałam 🙂