Żurek z pieczarkami

  • 45 min
  • 13 składników
85%

Składniki:

  • włoszczyzna 1 pęczek
  • ziemniaki 6 sztuk
  • pieczarki 500 gr
  • żurek (domowy lub w butelce) 500 ml
  • olej rzepakowy do podsmażenia
  • majeranek 1 łyżka
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
  • sos sojowy jasny do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • natka pietruszki do posypania

Żurek z pieczarkami i ziemniakami, połączenie idealne:)

DSC_7480_2

Żurek z pieczarkami

Wykonanie:

  1. Pora podsmażam w dużym garnku (u mnie 4-litrowy) na oleju rzepakowym.
  2. Dodaję pokrojone pieczarki i podsmażam przez kilka minut mieszając.
  3. Dodaję utartą marchew, korzeń pietruszki i seler.
  4. Zalewam wodą (tak, aby zostało miejsce na ziemniaki i żur) i dodaję przyprawy.
  5. Gotuję, aż pieczarki będą miękkie (u mnie 20-30 minut).
  6. Dodaję pokrojone ziemniaki i wyciśnięty czosnek (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw).
  7. Po 10 minutach dodaję zakwas i gotuję jeszcze przez chwilę. W razie konieczności dodaję sos sojowy i sól.
  8. Na talerzu posypuję natka pietruszki.

Smacznego!

DSC_7488_2

Żurek z pieczarkami

DSC_7474_2

Żurek z pieczarkami

DSC_7468_2

Żurek z pieczarkami

 

1 Komentarz

Skomentuj