Składniki na 2 porcje:
- makaron spaghetti 250 g
- trufla świeża lub ze słoiczka 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- ew. papryczka chilli 1 mała sztuka
- oliwa z oliwek kilka łyżek
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do posypania
- ew. sok z połówki cytryny
Aglio olio – tradycyjne włoskie danie rodem z Neapolu. Myślę, że to jedna z najprostszych i jednocześnie najsmaczniejszych potraw świata;) Tym razem wzbogaciłam ją o czarną truflę.
Wykonanie:
- Makaron gotuję w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- W garnku lub na dużej patelni rozgrzewam oliwę (ilość oliwy zależy od Waszych preferencji, im bardziej tłuste, tym smaczniej, ale mniej fit;)
- Dodaję rozgniecione ząbki czosnku (warto rozgnieść je wcześniej, tutaj sprawdź dlaczego), cienko pokrojoną truflę i ewentualnie drobno pokrojoną papryczkę. Podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Dodaję ugotowany makaron i mieszam. Kilka plasterków trufli możecie odłożyć do dekoracji.
- Zazwyczaj dodaję jeszcze sok z cytryny, Włosi tego nie robią, ale nam zdecydowanie bardziej smakuje wersja z cytryną;)
- Spaghetti możecie posypać domowym wegańskim parmezanem (przepis tutaj) i posypać świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy