Aglio Olio z truflą

  • 15 min
  • 8 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • makaron spaghetti 250 g
  • trufla świeża lub ze słoiczka 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • ew. papryczka chilli 1 mała sztuka
  • oliwa z oliwek kilka łyżek
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do posypania
  • ew. sok z połówki cytryny

Aglio olio – tradycyjne włoskie danie rodem z Neapolu. Myślę, że to jedna z najprostszych i jednocześnie najsmaczniejszych potraw świata;) Tym razem wzbogaciłam ją o czarną truflę.

Aglio Olio z truflą

Aglio Olio z truflą

Wykonanie:

  1. Makaron gotuję w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  2. W garnku lub na dużej patelni rozgrzewam oliwę (ilość oliwy zależy od Waszych preferencji, im bardziej tłuste, tym smaczniej, ale mniej fit;)
  3. Dodaję rozgniecione ząbki czosnku (warto rozgnieść je wcześniej, tutaj sprawdź dlaczego), cienko pokrojoną truflę i ewentualnie drobno pokrojoną papryczkę. Podsmażam przez chwilę, mieszając.
  4. Dodaję ugotowany makaron i mieszam. Kilka plasterków trufli możecie odłożyć do dekoracji.
  5. Zazwyczaj dodaję jeszcze sok z cytryny, Włosi tego nie robią, ale nam zdecydowanie bardziej smakuje wersja z cytryną;)
  6. Spaghetti możecie posypać domowym wegańskim parmezanem (przepis tutaj) i posypać świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Aglio Olio z truflą

Aglio Olio z truflą

Aglio Olio z truflą

Aglio Olio z truflą

Aglio Olio z truflą

Aglio Olio z truflą

Aglio Olio z truflą

Aglio Olio z truflą

Brak komentarzy

Skomentuj