Składniki:
- kalafior 1 średnia główka
- ziemniaki ok. 5 sztuk
- cebula 2 sztuki
- czosnek 3 ząbki
- kolendra lub pietruszka do posypania
- ew. papryka chilli (świeża lub suszona) do smaku
- zielony groszek mrożony (ew. z puszki) 1 szklanka (250 ml)
- koncentrat pomidorowy 1-2 łyżki
- curry w proszku 1 łyżeczka
- garam masala 1 łyżeczka
- imbir suszony 1 łyżeczka
- kumin mielony 1 łyżeczka
- kurkuma 1 łyżeczka
- kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
- sól do smaku
- olej do podsmażenia
- ew. sok z cytryny do polania
Aloo gobi, czyli kalafior z ziemniakami – bardzo popularne danie kuchni indyjskiej. Proste i aromatyczne.
Wykonanie:
- W dużym garnku na oleju podsmażam cebulę.
- Gdy cebula się zarumieni, dodaję przyprawy (kolendrę miażdżę w moździerzu lub tłuczkiem) i podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i podzielonego na małe różyczki kalafiora.
- Podlewam 1/2 szklanki wody i duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Mieszam od czasu do czasu. W razie konieczności dodaję więcej wody.
- W międzyczasie wyciskam czosnek i odstawiam (tutaj przeczytasz, jak dodawać czosnek do potraw).
- Pod koniec gotowania dodaję wyciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy i groszek. Solę do smaku.
- Na talerzu posypuję natką kolendry lub pietruszki i polewam sokiem z cytryny.
Smacznego!
Ech, coś mnie podkusiło, że bezkrytycznie podszedłem do tego przepisu, a przecież oczywistym jest, że ziemniak i kalafior nie powinien mieć takiego samego czasu gotowania/duszenia. Ogólnie przepis okej, ale no, kalafiora jednak raczej warto dodać później, chyba że lubi się rozgotowanego.
ciekawe, u mnie zazwyczaj to ziemniaki się za bardzo rozgotowują;) nawet na zdjęciu widać, że są lekko rozgotowane;) choć w tym przepisie to daje nawet fajny efekt, bo tworzą lekko zawiesisty sos.