Aloo Matar – ziemniaki z groszkiem po indyjsku

  • 40 min
  • 15 składników
100%

Składniki:

  • średnie ziemniaki 6 sztuk
  • mrożony zielony groszek 450 g
  • duża cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) niesłodzone około 1 szklanki (250 ml)
  • passata pomidorowa 500 g
  • ew. płatki drożdżowe 2 czubate łyżki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • imbir 1 łyżeczka
  • curry 1 łyżeczka
  • garam masala 1 łyżeczka
  • kumin 1 łyżeczka
  • chilli do smaku
  • olej do podsmażenia
  • sól do smaku

Popularna indyjska potrawa. Prosta w przygotowaniu, pożywna, pyszna i aromatyczna.

Aloo Matar – ziemniaki z groszkiem po indyjsku

Wykonanie:

  1. W garnku na oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
  2. W międzyczasie obieram i kroję ziemniaki (w średnią kostkę).
  3. Gdy cebula się zarumieni, dodaję przyprawy i smażę przez chwilę, mieszając (uwaga, żeby się nie przypaliły).
  4. Dodaję ziemniaki, groszek i zalewam mlekiem sojowym (do połowy warzyw).
  5. Dodaję płatki drożdżowe i duszę pod przykryciem około pół godziny, mieszając od czasu do czasu (aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozgotowane).
  6. W międzyczasie rozgniatam ząbki czosnku i odkładam (tutaj sprawdź dlaczego).
  7. Dodaję passatę pomidorową, czosnek i gotuję jeszcze przez chwilę. W razie konieczności doprawiam solą do smaku.
  8. Podaję samodzielnie lub z ryżem.

Smacznego!

Aloo Matar – ziemniaki z groszkiem po indyjsku

Aloo Matar – ziemniaki z groszkiem po indyjsku

Aloo Matar – ziemniaki z groszkiem po indyjsku

4 komentarze

  1. W najbliższych dniach na pewno wypróbuję ten przepis, w Masala House w Katowicach jest to danie ale tam zdecydowanie bardziej lubię wersję z bakłażanem 🙂 Pozdrawiam

  2. Danie zrobiłem bez dodatku płatków drożdżowych. Dodałem za to pod koniec paprykę.
    Całkiem dobre, ale wydaje mi się, że przed dodaniem passaty smakowało lepiej niż po.

Skomentuj