Składniki:
- średnie ziemniaki 6 sztuk
- mrożony zielony groszek 450 g
- duża cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- mleko roślinne (u mnie sojowe) niesłodzone około 1 szklanki (250 ml)
- passata pomidorowa 500 g
- ew. płatki drożdżowe 2 czubate łyżki
- kurkuma 1 łyżeczka
- imbir 1 łyżeczka
- curry 1 łyżeczka
- garam masala 1 łyżeczka
- kumin 1 łyżeczka
- chilli do smaku
- olej do podsmażenia
- sól do smaku
Popularna indyjska potrawa. Prosta w przygotowaniu, pożywna, pyszna i aromatyczna.
Wykonanie:
- W garnku na oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
- W międzyczasie obieram i kroję ziemniaki (w średnią kostkę).
- Gdy cebula się zarumieni, dodaję przyprawy i smażę przez chwilę, mieszając (uwaga, żeby się nie przypaliły).
- Dodaję ziemniaki, groszek i zalewam mlekiem sojowym (do połowy warzyw).
- Dodaję płatki drożdżowe i duszę pod przykryciem około pół godziny, mieszając od czasu do czasu (aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozgotowane).
- W międzyczasie rozgniatam ząbki czosnku i odkładam (tutaj sprawdź dlaczego).
- Dodaję passatę pomidorową, czosnek i gotuję jeszcze przez chwilę. W razie konieczności doprawiam solą do smaku.
- Podaję samodzielnie lub z ryżem.
Smacznego!
W najbliższych dniach na pewno wypróbuję ten przepis, w Masala House w Katowicach jest to danie ale tam zdecydowanie bardziej lubię wersję z bakłażanem 🙂 Pozdrawiam
Zrobilam6z marchewką z groszkiem. Przepyszne
Danie zrobiłem bez dodatku płatków drożdżowych. Dodałem za to pod koniec paprykę.
Całkiem dobre, ale wydaje mi się, że przed dodaniem passaty smakowało lepiej niż po.
zrobiłem to z ciapatą, gdyż według mnie ryż z ziemniakiem gryzą się w jednym daniu . pychota,