Składniki na tortownicę 20 cm:
- mąka pszenna lub orkiszowa 2 szklanki (po 250 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol 2/3 szklanki
- proszek do pieczenia 3 łyżeczki
- przyprawa do piernika 3 łyżeczki
- passata pomidorowa (bez dodatków) 1 szklanka (250 ml)
- olej pół szklanki (125 ml)
- orzechy nerkowca 1 szklanka (250 ml)
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- sok z 1 cytryny
Wiem, że nazwa brzmi co najmniej zaskakująco;) Przepis na słynny piernik z zupy pomidorowej pochodzi z lat 20. XX wieku. W 1960 r. amerykańska firma Campbell zamieściła go na etykiecie puszki swojej zupy pomidorowej i od tej pory przepis stał się hitem, nie tylko w USA, ale na całym świecie. W latach 70. nieodłączną dodatkiem do piernika pomidorowego stała się waniliowa polewa na bazie twarożku. Poniżej znajdziecie przepis na roślinną wersję tego zaskakującego ciasta z waniliowym serkiem z nerkowców na górze;)

Amerykańskie ciasto z zupy pomidorowej

Amerykańskie ciasto z zupy pomidorowej
Wykonanie:
- Orzechy nerkowca zalewam na noc wodą (lub wrzątkiem na min. pół godziny).
- Do jednej miski nakładam suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Mieszam.
- Do drugiej miski nakładam mokre składniki: passatę pomidorową i olej. Mieszam.
- Suche składniki przekładam do mokrych i mieszam.
- Ciasto przekładam do formy (u mnie tortownica 20 cm) i piekę ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i trzymam ciasto w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Następnie ciasto wyjmuję i pozostawiam do ostygnięcia.
- Orzechy nerkowca odsączam i przekładam do blendera (ja używam tego).
- Dodaję sok z cytryny i cukier z wanilią. Blenduję, powoli dolewając niewielką ilość wody, aż powstanie gęsty krem.
- Kremem smaruję ciasto. Możecie je przekroić i posmarować również w środku.
Smacznego!

Amerykańskie ciasto z zupy pomidorowej

Amerykańskie ciasto z zupy pomidorowej

Amerykańskie ciasto z zupy pomidorowej
Czy mąkę orkiszową mozna zastąpić jakas bezglutenową???
myślę, że mieszanka bezglutenowa da radę:)
Ciekawe 🙂 Pomidorów do ciasta jeszcze nie dodawałam 🙂
Jeżeli ktoś ma wątpliwości czy placek z zupy pomidorowej może smakować dobrze to niech się nie waha! To istna petarda ! 😁Mnie co prawda wyszedł trochę zakalcowaty ,pewnie przez zbyt długie mieszanie składników i mała zmianę proporcji ale sam smak jest obłędny! 😀przełożyłam go kremem z budyniu i naprawdę może konkurować smakiem z niejednym świątecznym ciastem. Rewelacja, na pewno zagości u mnie na stałe 😀