Amerykańskie ciasto z zupy pomidorowej

  • 55 min
  • 9 składników
83%

Składniki na tortownicę 20 cm:

  • mąka pszenna lub orkiszowa 2 szklanki (po 250 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol 2/3 szklanki
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • przyprawa do piernika 3 łyżeczki
  • passata pomidorowa (bez dodatków) 1 szklanka (250 ml)
  • olej pół szklanki (125 ml)
  • orzechy nerkowca 1 szklanka (250 ml)
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • sok z 1 cytryny

Wiem, że nazwa brzmi co najmniej zaskakująco;) Przepis na słynny piernik z zupy pomidorowej pochodzi z lat 20. XX wieku. W 1960 r. amerykańska firma Campbell zamieściła go na etykiecie puszki swojej zupy pomidorowej i od tej pory przepis stał się hitem, nie tylko w USA, ale na całym świecie. W latach 70. nieodłączną dodatkiem do piernika pomidorowego stała się waniliowa polewa na bazie twarożku. Poniżej znajdziecie przepis na roślinną wersję tego zaskakującego ciasta z waniliowym serkiem z nerkowców na górze;)

ciasto pomidorowe

Amerykańskie ciasto z zupy pomidorowej

piernik pomidorowy

Amerykańskie ciasto z zupy pomidorowej

Wykonanie:

  1. Orzechy nerkowca zalewam na noc wodą (lub wrzątkiem na min. pół godziny).
  2. Do jednej miski nakładam suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Mieszam.
  3. Do drugiej miski nakładam mokre składniki: passatę pomidorową i olej. Mieszam.
  4. Suche składniki przekładam do mokrych i mieszam.
  5. Ciasto przekładam do formy (u mnie tortownica 20 cm) i piekę ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i trzymam ciasto w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Następnie ciasto wyjmuję i pozostawiam do ostygnięcia.
  6. Orzechy nerkowca odsączam i przekładam do blendera (ja używam tego).
  7. Dodaję sok z cytryny i cukier z wanilią. Blenduję, powoli dolewając niewielką ilość wody, aż powstanie gęsty krem.
  8. Kremem smaruję ciasto. Możecie je przekroić i posmarować również w środku.

Smacznego!

wegańskie ciasto

Amerykańskie ciasto z zupy pomidorowej

ciasto z pomidorami

Amerykańskie ciasto z zupy pomidorowej

piernik z pomidorami

Amerykańskie ciasto z zupy pomidorowej

4 komentarze

  1. Jeżeli ktoś ma wątpliwości czy placek z zupy pomidorowej może smakować dobrze to niech się nie waha! To istna petarda ! 😁Mnie co prawda wyszedł trochę zakalcowaty ,pewnie przez zbyt długie mieszanie składników i mała zmianę proporcji ale sam smak jest obłędny! 😀przełożyłam go kremem z budyniu i naprawdę może konkurować smakiem z niejednym świątecznym ciastem. Rewelacja, na pewno zagości u mnie na stałe 😀

Skomentuj