Składniki na formę 23 cm:
- pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 2 szklanki (po 250 ml)
- olej (u mnie rzepakowy) 10 łyżek
- cukier/ksylitol/erytrol 4 łyżki do ciasta + 4 łyżki do jabłek
- mleko roślinne lub woda ok. 5 łyżek
- jabłka 5 średnich sztuki
- cynamon 1 łyżeczka
- budyń waniliowy 1 opakowanie (38 g)
- sól 1/3 łyżeczki
Wegańska szarlotka w amerykańskim stylu, czyli Apple Pie. Robię ją trochę po swojemu;) Smacznego!
Wykonanie:
- Jabłka obieram, kroję w kosteczkę i wkładam do garnka.
- Dodaję cynamon, cukier/ksylitol/erytrol, 2 łyżki wody i duszę pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka zmiękną (u mnie około 10-15 minut). Odstawiam do ostygnięcia.
- Do miski wsypuję mąkę, sól i cukier/ksylitol/erytrol.
- Dodaję olej i mieszam.
- Następnie dodaję stopniowo wodę lub mleko roślinne i mieszam dłonią, aż ciasto będzie plastyczne.
- Z ciasta lepię kulę i wkładam do zamrażalnika na 20 minut.
- Dzielę ciasto na dwie równe części.
- Pierwszą rozwałkowuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładam do wysmarowanej olejem formy do tarty (u mnie 23 cm).
- Widelcem nakłuwam ciasto włożone do formy.
- Do ostudzonych jabłek dodaję budyń w proszku i mieszam. Wykładam do formy.
- Rozwałkowuję drugą część ciasta, również pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia i ostrym nożem kroję ciasto w paski.
- Paskami przykrywam jabłka, a brzegi ciasta ze spodu zawijam.
- Tartę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 st i piekę około. 45 minut.
- Wyjmuję tartę z piekarnika i studzę.
- Po ostygnięciu wyjmuję z formy.
- Spróbujcie tarty z wegańską bitą śmietaną i lodami😉
Smacznego!
Wykonana:) niestety nie doczekała ostygnięcia a bardzo jej pilnowałam:) dziękuję za extremalnie pyszne ciasto.
ale się cieszę! smacznego!:)
Czy olej rzepakowy można by zastąpić np kokosowym nierafinowym?
oczywiście:)
Super dziękuję za poradę, biorę się za testowanie 🙂
Czy wyjdzie również na zwykłej mące pszennej? 🙂 Robiłam już raz na pełnoziarnistej – było pyszne! Ale teraz mam do zużycia w domu zwykłą, białą.
jasne:)