Apple Pie, czyli tarta z jabłkami

  • 65 min
  • 8 składników
64%

Składniki na formę 23 cm:

  • pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 2 szklanki (po 250 ml)
  • olej (u mnie rzepakowy) 10 łyżek
  • cukier/ksylitol/erytrol 4 łyżki do ciasta + 4 łyżki do jabłek
  • mleko roślinne lub woda ok. 5 łyżek
  • jabłka 5 średnich sztuki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • budyń waniliowy 1 opakowanie (38 g)
  • sól 1/3 łyżeczki

Wegańska szarlotka w amerykańskim stylu, czyli Apple Pie. Robię ją trochę po swojemu;) Smacznego!

wegańska szarlotka

Apple Pie, czyli tarta z jabłkami

Wykonanie:

  1. Jabłka obieram, kroję w kosteczkę i wkładam do garnka.
  2. Dodaję cynamon, cukier/ksylitol/erytrol, 2 łyżki wody i duszę pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka zmiękną (u mnie około 10-15 minut). Odstawiam do ostygnięcia.
  3. Do miski wsypuję mąkę, sól i cukier/ksylitol/erytrol.
  4. Dodaję olej i mieszam.
  5. Następnie dodaję stopniowo wodę lub mleko roślinne i mieszam dłonią, aż ciasto będzie plastyczne.
  6. Z ciasta lepię kulę i wkładam do zamrażalnika na 20 minut.
  7. Dzielę ciasto na dwie równe części.
  8. Pierwszą rozwałkowuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładam do wysmarowanej olejem formy do tarty (u mnie 23 cm).
  9. Widelcem nakłuwam ciasto włożone do formy.
  10. Do ostudzonych jabłek dodaję budyń w proszku i mieszam. Wykładam do formy.
  11. Rozwałkowuję drugą część ciasta, również pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia i ostrym nożem kroję ciasto w paski.
  12. Paskami przykrywam jabłka, a brzegi ciasta ze spodu zawijam.
  13. Tartę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 st  i piekę około. 45 minut.
  14. Wyjmuję tartę z piekarnika i studzę.
  15. Po ostygnięciu wyjmuję z formy.
  16. Spróbujcie tarty z wegańską bitą śmietaną i lodami😉

Smacznego!

amerykańska szarlotka

Apple Pie, czyli tarta z jabłkami

szarlotka amerykańska

Apple Pie, czyli tarta z jabłkami

ciasto z jabłkami

Apple Pie, czyli tarta z jabłkami

tarta jabłkowa

Apple Pie, czyli tarta z jabłkami

 

7 komentarzy

  1. Wykonana:) niestety nie doczekała ostygnięcia a bardzo jej pilnowałam:) dziękuję za extremalnie pyszne ciasto.

  2. Czy wyjdzie również na zwykłej mące pszennej? 🙂 Robiłam już raz na pełnoziarnistej – było pyszne! Ale teraz mam do zużycia w domu zwykłą, białą.

Skomentuj