Składniki:
- cebula (u mnie czerwona) 1 sztuka
- papryka (w dowolnym kolorze) 1 sztuka
- marchewka 1 sztuka
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- seler naciowy 3 gałązki
- brukselka ok. pół kilograma
- papryczka chilli do smaku
- czosnek 2 ząbki
- świeży imbir kawałek ok. 2 cm
- cytryna połówka
- kumin w ziarnach 1 łyżeczka
- kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
- sos sojowy kilka łyżek
- olej (u mnie rafinowany rzepakowy lub kokosowy) do smażenia
- ew. ryż lub makaron do podania
Chrupiące, kolorowe warzywa z woka, z dodatkiem aromatycznych przypraw: kuminu, kolendry i imbiru. Podlane sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dzięki metodzie stir-fry warzywa zachowują nie tylko chrupkość i smak ale też wartości odżywcze.
Wykonanie:
- Warzywa myję, obieram i kroję na kawałki.
- Imbir, chilli i czosnek drobno kroję, a kolendrę i kumin rozcieram w moździerzu.
- Rozgrzewam woka (mój to głęboka patelnia Zwieger), a następnie wlewam olej.
- Na rozgrzany olej wsypuję przyprawy, czosnek, chilli, imbir i smażę przez chwilę, mieszając.
- Następnie dodaję warzywa (nie mogą być mokre) i smażę przez kilka minut, intensywnie mieszając w woku Zwieger.
- Na koniec warzywa podlewam sosem sojowym i sokiem z cytryny. Smażę jeszcze przez chwilę, mieszając.
- Warzywa możecie podać same lub z ryżem albo z makaronem.
Smacznego:)
Przepis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Garneczki.pl (https://www.garneczki.pl/)
Brak komentarzy