Aromatyczne warzywa stir-fry

  • 15 min
  • 15 składników

Składniki:

  • cebula (u mnie czerwona) 1 sztuka
  • papryka (w dowolnym kolorze) 1 sztuka
  • marchewka 1 sztuka
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • seler naciowy 3 gałązki
  • brukselka ok. pół kilograma
  • papryczka chilli do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • świeży imbir kawałek ok. 2 cm
  • cytryna połówka
  • kumin w ziarnach 1 łyżeczka
  • kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
  • sos sojowy kilka łyżek
  • olej (u mnie rafinowany rzepakowy lub kokosowy) do smażenia
  • ew. ryż lub makaron do podania

Chrupiące, kolorowe warzywa z woka, z dodatkiem aromatycznych przypraw: kuminu, kolendry i imbiru. Podlane sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dzięki metodzie stir-fry warzywa zachowują nie tylko chrupkość i smak ale też wartości odżywcze.

Aromatyczne warzywa stir-fry

Aromatyczne warzywa stir-fry

Wykonanie:

  1. Warzywa myję, obieram i kroję na kawałki.
  2. Imbir, chilli i czosnek drobno kroję, a kolendrę i kumin rozcieram w moździerzu.
  3. Rozgrzewam woka (mój to głęboka patelnia Zwieger), a następnie wlewam olej.
  4. Na rozgrzany olej wsypuję przyprawy, czosnek, chilli, imbir i smażę przez chwilę, mieszając.
  5. Następnie dodaję warzywa (nie mogą być mokre) i smażę przez kilka minut, intensywnie mieszając w woku Zwieger.
  6. Na koniec warzywa podlewam sosem sojowym i sokiem z cytryny. Smażę jeszcze przez chwilę, mieszając.
  7. Warzywa możecie podać same lub z ryżem albo z makaronem.

Smacznego:)

Aromatyczne warzywa stir-fry

Aromatyczne warzywa stir-fry

Aromatyczne warzywa stir-fry

Aromatyczne warzywa stir-fry

Aromatyczne warzywa stir-fry

Aromatyczne warzywa stir-fry

Przepis powstał we współpracy ze sklepem internetowym  Garneczki.pl (https://www.garneczki.pl/)

Brak komentarzy

Skomentuj