Baba ghanoush

  • 45 min
  • 10 składników
100%

Składniki:

  • bakłażany 3 niewielkie sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • pasta tahini 2 łyżki
  • sok z 1 cytryny
  • kumin mielony 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • chilli do smaku
  • ew. wędzona papryka do smaku
  • ew. natka pietruszki lub liście mięty do posypania
  • oliwa z oliwek do polania

Baba ghanoush – pasta z pieczonego bakłażana i pasty sezamowej tahini. Świetna do chlebków pita albo jako dip do maczania warzyw, pieczywa i krakersów.

DSC_2173_2

Baba ghanoush

Wykonanie:

  1. Bakłażany kroję na pół i piekę około 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni (aż miąższ będzie miękki).
  2. Po przestygnięciu wydrążam miąższ i umieszczam w blenderze (możecie użyć też blendera ręcznego).
  3. Dodaję tahini, sok z cytryny, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, chilli, kumin i wędzoną paprykę. Blenduję na pastę. (Możecie dodać do blendowania kilka listków świeżej mięty lub natkę pietruszki).
  4. Pastę przekładam do miseczek, polewam oliwą z oliwek, posypuję natką pietruszki lub miętą. Możecie ozdobić ją też sezamem lub orzechami.

Smacznego!

DSC_2200_2

Baba ghanoush

DSC_2205_2

Baba ghanoush

DSC_2210_2

Baba ghanoush

2 komentarze

Skomentuj