Składniki:
- bakłażany 3 niewielkie sztuki
- czosnek 2 ząbki
- pasta tahini 2 łyżki
- sok z 1 cytryny
- kumin mielony 1/2 łyżeczki
- sól do smaku
- chilli do smaku
- ew. wędzona papryka do smaku
- ew. natka pietruszki lub liście mięty do posypania
- oliwa z oliwek do polania
Baba ghanoush – pasta z pieczonego bakłażana i pasty sezamowej tahini. Świetna do chlebków pita albo jako dip do maczania warzyw, pieczywa i krakersów.
Wykonanie:
- Bakłażany kroję na pół i piekę około 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni (aż miąższ będzie miękki).
- Po przestygnięciu wydrążam miąższ i umieszczam w blenderze (możecie użyć też blendera ręcznego).
- Dodaję tahini, sok z cytryny, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, chilli, kumin i wędzoną paprykę. Blenduję na pastę. (Możecie dodać do blendowania kilka listków świeżej mięty lub natkę pietruszki).
- Pastę przekładam do miseczek, polewam oliwą z oliwek, posypuję natką pietruszki lub miętą. Możecie ozdobić ją też sezamem lub orzechami.
Smacznego!
brzmi ciekawie, jak długo może postać w lodówce?
myślę, że kilka dni