Składniki:
- bakłażan 2 sztuki
- szpinak mrożony 1 opakowanie (ok. 450 g)
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
- kumin mielony 1 łyżeczka
- sok z jednej cytryny
- sos sojowy ok. 2 łyżki
- biały pieprz pół łyżeczki
- sól do smaku
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
Niecodzienne połączenie, które dla mnie jest strzałem w dziesiątkę:) Do makaronu, ryżu, kasz, ziemniaków i do pieczywa.
Wykonanie:
- W garnku na oliwie podsmażam cebulę, aż się zarumieni.
- Zabki czosnku rozgniatam i odkładam (tutaj przeczytaj dlaczego warto rozgnieść je wcześniej).
- Dodaję pokrojone bakłażany, szpinak, przyprawy, podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem, aż bakłażan będzie miękki. Mieszam od czasu do czasu i w razie konieczności dodaję odrobinę wody.
- Dodaję czosnek, sok z cytryny, sos sojowy i ewentualnie płatki drożdżowe.
- Gotuje jeszcze przez chwilę.
Smacznego!
Hey, koniecznie musi być szpinak mrożony czy ze świeżego też wyjdzie? Jak myślisz? 😏
może być świeży:)
Ok, dziękuję za odpowiedź 😉