Składniki:
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 1 szklanka (250 ml)
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- nasiona chia 4 łyżki
Gęsty, intensywnie czekoladowy, słodki krem z nasionami chia. Błyskawiczny, pyszny, trzyskładnikowy deser.
Wykonanie:
- Mleko sojowe wlewam do garnuszka, dodaję pokruszoną czekoladę i nasiona chia.
- Podgrzewam, mieszając tak długo, aż czekolada się rozpuści.
- Wlewam do naczyń.
- Po ostygnięciu schładzam w lodówce.
Smacznego!
Wydaje się ciekawym, szybkim i prostym rozwiązaniem 🙂 Na pewno spróbuję 🙂 Dzięki za inspirację 🙂
Chia w takiej postaci mogłabym jeść, i jeść, i jeść… 😉 deser jest przepyszny!!!
Czy te dobre rzeczy „wyjdą” na zwykłym krowim mleku, czy jednak roślinne jest konieczne?
Pozdrawiam 😉
wyjdą:)
Jaką czekoladę polecasz? Kupuję czasem tą lidlowską i jak dla mnie jest ohydna …
Ja używam różnych, byle miały min 60 % kakao. A lidlowską lubię…
Do produkcji czekoladowych kupuję czekoladę Wawel 90%. Unikam wtedy białego cukru. Do tego kremu dodałem ok. 2,5 łyżki ksylitolu. Dam znać kiedy dzieci przetestują 😉
ok;)
Wyglada fajnie. Nadaje sie do przelozenia ciasta/tortu?
myślę, że tak:)
Pisałem wcześniej o czekoladzie Wawel. Niestety zawiera ona, jak wiele innych, lecytynę sojową. Właśnie się dowiedziałem, że jest produkowana m.in. z żółtka kurzego jajka. Zakupiłem dziś w Biedronce Lindt’a 85% w promocji za ok. 6 zł.