Składniki:
- zakwas z buraków 0,7 litra
- włoszczyzna 1 pęczek
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- liście laurowe 2 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- majeranek 1 łyżeczka
- ew. suszone grzyby kilka sztuk
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- ew. sól i pieprz do smaku
Czysty barszczyk na zakwasie, czyli najprostszy z możliwych, najzdrowszy i najpyszniejszy.
Wykonanie:
- Włoszczyznę i cebulę obieram, myję, umieszczam w garnku i zalewam wodą (tylko tyle, żeby przykryła warzywa).
- Dodaję ziele angielskie, liście laurowe, suszone grzyby, ząbki czosnku, roztarty w dłoniach majeranek i gotuję na małym ogniu przez minimum pół godziny (im dłużej, tym wywar będzie bardziej aromatyczny).
- Wlewam zakwas i podgrzewam, ale nie zagotowuję.
- Dodaję łyżkę oliwy z oliwek i mieszam.
- Podaję sam, w towarzystwie pasztecików, krokietów lub z uszkami.
- Warzywa wykorzystuję do przygotowania pasztetu, wege kotletów lub burgerów.
Smacznego!
Brak komentarzy