Barszcz na zakwasie

  • 15 min
  • 10 składników
100%

Składniki:

  • zakwas z buraków 0,7 litra
  • włoszczyzna 1 pęczek
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • liście laurowe 2 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • majeranek 1 łyżeczka
  • ew. suszone grzyby kilka sztuk
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • ew. sól i pieprz do smaku

Czysty barszczyk na zakwasie, czyli najprostszy z możliwych, najzdrowszy i najpyszniejszy.

barszcz czysty

Barszcz na zakwasie

Wykonanie:

  1. Włoszczyznę i cebulę obieram, myję, umieszczam w garnku i zalewam wodą (tylko tyle, żeby przykryła warzywa).
  2. Dodaję ziele angielskie, liście laurowe, suszone grzyby, ząbki czosnku, roztarty w dłoniach majeranek i gotuję na małym ogniu przez minimum pół godziny (im dłużej, tym wywar będzie bardziej aromatyczny).
  3. Wlewam zakwas (polecam najpyszniejszy, ekologiczny z Zakwasowni) i podgrzewam, ale nie zagotowuję.
  4. Dodaję łyżkę oliwy z oliwek i mieszam.
  5. Podaję sam, w towarzystwie pasztecików, krokietów lub z uszkami.
  6. Warzywa wykorzystuję do przygotowania pasztetu, wege kotletów lub burgerów.

Smacznego!

wegański barszcz

Barszcz na zakwasie

zakwas z buraków

Barszcz na zakwasie

barszczyk

Barszcz na zakwasie