Składniki:
- buraki 4 sztuki
- fasolka szparagowa (może być mrożona) garść
- seler kawałek
- marchewka 1 sztuka
- ziemniaki 3 sztuki
- kapusta biała kawałek
- ew. suszone grzyby kilka sztuk
- liście laurowe 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- goździki kilka sztuk
- majeranek 1 łyżka
- czosnek 2 ząbki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- koperek lub natka pietruszki do posypania
- olej (u mnie rzepakowy) 2 łyżki
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy do smaku (u mnie 4 łyżki octu)
- ew. tofu wędzone do podania
- ew. śmietana roślinna do zabielenia
Prosty i szybki barszcz z fasolką szparagową. Wszystko do jednego garnka, pogotować i gotowe;)
Wykonanie:
-
Wszystkie warzywa (poza ziemniakami) myję, obieram, kroję i wkładam do dużego garnka.
-
Dodaję grzyby, pokrojone ząbki czosnku, przyprawy i zalewam wodą (tyle, żeby powstała gęsta zupa). Gotuję około 30 minut.
-
Dodaję pokrojone ziemniaki i gotuje jeszcze 10 minut.
-
Dodaję olej, zakwaszam do smaku sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Na talerzach posypuje koperkiem lub natką pietruszki.
- Możecie podać z pokrojonym w kostkę wędzonym tofu albo zabielić śmietaną roślinną.
Smacznego!
Super przepis. Wszystkie zupy z buraczków są pyszne: barszcz z ziemniakami, ze śmietaną, czysty, barszcz ukraiński, tradycyjna buraczkowa, na zakwasie z buraków, z octem, z cytryną – wszystkie wersje – uwielbiam. Ten przepis zapowiada się smakowicie…
oj ja też kocham wszystko z burakami…:)