Składniki:
- duży surowy batat 1 sztuka
- mąka orkiszowa, pszenna lub mieszanka bezglutenowa 1,5 szklanki
- mleko roślinne 1/3 szklanki
- gorzka czekolada 70 % kakao 1 tabliczka (100 g)
- olej 1/3 szklanki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- niewielkie gruszki kilka sztuk
- cukier brązowy lub ksylitol 1/3 szklanki
- mąka kartoflana 2 łyżki
Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto na bazie słodkiego ziemniaka:)
Wykonanie:
- Batata kroję w kosteczkę.
- Dodaję połamaną na kostki czekoladę, mleko roślinne, olej i cukier lub ksylitol.
- Wszystko razem blenduję (jeżeli nie masz mocnego blendera, czekoladę rozpuść w mleku roślinnym i dodaj roztopioną).
- Dodaję mąkę, mąkę kartoflaną, proszek do pieczenia i blenduję wszystko razem lub mieszam dokładnie.
- Masę wylewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 26 x 14 cm)
- Na wierzchu układam przekrojone lub pokrojone na ćwiartki gruszki, lekko dociskam.
- Piekę ok. 60 minut w temp. 180 stopni.
- Kroję po ostygnięciu.
Smacznego!
Te gruszki wyglądają przepięknie!
https://jaglusia.wordpress.com/
O mniam, ależ to musiało być pyszne! 🙂
wyszło pychota, polecam 😉
🙂
Witam. Piękne ciasto! Chcę zrobić na święta.
Mogłabym wiedzieć ile cm ma forma?
Dziękuję i pozdrawiam!
Ps. Jeszcze trochę czasu, ale wesołych świąt! 🙂
26 x 14 cm
a jak zrobić takie piękne wzorki na gruszkach? czy to po prostu nacięcie nożem?
naciecia;)
czy mogę zamiast czekolady dodać kakao?
jasne, zamiast czekolady, mozna dac kakao i olej kokosowy i troche doslodzic dodatkowo:)
dzięki za szybką odpowiedź :)wyszło cudnie. Nazwałabym to ciasto …”porwanie do raju” 🙂
ale fajnie:)
Czy to ciasto można przełożyć jakimś kremem czy jest za cienkie i za bardzo zbite ?
jest raczej w stylu brownie…