Składniki:
- średnie bataty 2 sztuki
- suszone pomidory 1 słoiczek (285 g)
- ogórki kiszone 2 sztuki
- czerwona cebula 1/2
- listki bazylii do ozdoby
- ew. sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do posypania
Pieczone bataty z pyszną salsą. Proste i szybkie danie.
Wykonanie:
- Bataty myję i kroję wzdłuż na pół (nie obieram).
- Wkładam do piekarnika i zapiekam, aż będą miękkie (u mnie około 60 minut w 200-220 stopniach). Możecie zawinąć połówki batata w folię aluminiową lub włożyć do naczynia żaroodpornego, żeby szybciej się upiekły.
- Suszone pomidory, ogórki kiszone i czerwoną cebulę kroję drobno i mieszam.
- Na każdą upieczoną połówkę batata kładę łyżkę salsy, posypuję świeżo zmielonym pieprzem i ozdabiam listkami bazylii.
Smacznego!
Brak komentarzy