Bataty z salsą z suszonych pomidorów i kiszonych ogórków

  • 10 min
  • 7 składników
100%

Składniki:

  • średnie bataty 2 sztuki
  • suszone pomidory 1 słoiczek (285 g)
  • ogórki kiszone 2 sztuki
  • czerwona cebula 1/2
  • listki bazylii do ozdoby
  • ew. sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do posypania

Pieczone bataty z pyszną salsą. Proste i szybkie danie.

DSC_4155_2

Bataty z salsą z suszonych pomidorów i kiszonych ogórków

Wykonanie:

  1. Bataty myję i kroję wzdłuż na pół (nie obieram).
  2. Wkładam do piekarnika i zapiekam, aż będą miękkie (u mnie około 60 minut w 200-220 stopniach). Możecie zawinąć połówki batata w folię aluminiową lub włożyć do naczynia żaroodpornego, żeby szybciej się upiekły.
  3. Suszone pomidory, ogórki kiszone i czerwoną cebulę kroję drobno i mieszam.
  4. Na każdą upieczoną połówkę batata kładę łyżkę salsy, posypuję świeżo zmielonym pieprzem i ozdabiam listkami bazylii.

Smacznego!

DSC_4164_2

Bataty z salsą z suszonych pomidorów i kiszonych ogórków

DSC_4150_2

Bataty z salsą z suszonych pomidorów i kiszonych ogórków

DSC_4149_2

Bataty z salsą z suszonych pomidorów i kiszonych ogórków

Brak komentarzy

Skomentuj