Składniki:
- mąka ryżowa 1,5 szklanki (375 ml)
- mąka kukurydziana pół szklanki (125 ml)
- mąka gryczana pół szklanki (125 ml)
- mąka ziemniaczana pół szklanki (125 ml)
- olej (u mnie rzepakowy) 1 filiżanka (200 ml) + do wysmarowania formy
- zimna woda 1 filiżanka (200 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol 1 filiżanka (200 ml) do ciasta + do kremu do smaku
- ugotowana kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- olej kokosowy 2 łyżki
- mleko roślinne do kremu
- truskawki do dekoracji
Prosta, bezglutenowa tarta z waniliowym kremem na bazie kaszy jaglanej i z truskawkami.
Wykonanie:
- Mąki mieszam w misce. Dodaję cukier/ksylitol/erytrol i mieszam ponownie.
- Dolewam olej i zimną wodę. Mieszam dokładnie. Powinno powstać gęste ciasto, które można lepić w dłoniach.
- Ciastem wykładam wysmarowana olejem formę do tarty (u mnie 28 cm) i wstawiam ją do zamrażalnika na 15 minut.
- Wyjmuję, nakłuwam widelcem i piekę około 30 minut w 180 stopniach.
- Do ugotowanej, gorącej kaszy jaglanej dodaję wanilię, olej kokosowy i blendując, stopniowo dolewam mleko roślinne, aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu (ja używam tego blendera).
- Krem słodzę do smaku i ponownie blenduję.
- Krem wykładam na upieczony spód.
- Dekoruję truskawkami i pozostawiam do wystygnięcia.
Muszę koniecznie zrobić! Dziękuję za ten przepis baaardxo!!
Daj znać, jak wyszła:)
Zrobiłam i ciasto mi wyszło bardzo twarde, zakalec, nie można go pokroić 🙁
Ale ciasto w sobie bardzo smaczne, tylko nie wiem, co zrobiłam źle z ciastem… Masz może jakieś pomysły?
Może krócej piec…? W każdym piekarniku jest trochę inaczej… A może za gruba warstwa?
Jaki program do pieczenia? Góra/dół czy z termoobiegien? Czy można nakładać ciepły krem na ciepły spód? Mam blachę o średnicy 23 cm – zmniejszyć proporcje?
Będę wdzięczna za szybką odpowiedź, bo jutro mam Gości 😉
ja zawsze piekę góra i dół. można na ciepły. Proporcje bym zmniejszyła:)
można nie dodawać mąki gryczanej? (alergia)
ja robię taką mieszankę, ale oczywiście można pokombinować z modyfikacjami;)