Bezglutenowa tarta z truskawkami i kremem jaglanym

  • 40 min
  • 12 składników
100%

Składniki:

  • mąka ryżowa 1,5 szklanki (375 ml)
  • mąka kukurydziana pół szklanki (125 ml)
  • mąka gryczana pół szklanki (125 ml)
  • mąka ziemniaczana pół szklanki (125 ml)
  • olej (u mnie rzepakowy) 1 filiżanka (200 ml) + do wysmarowania formy
  • zimna woda 1 filiżanka (200 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol 1 filiżanka (200 ml) do ciasta + do kremu do smaku
  • ugotowana kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • mleko roślinne do kremu
  • truskawki do dekoracji

Prosta, bezglutenowa tarta z waniliowym kremem na bazie kaszy jaglanej i z truskawkami.

DSC_6746_2

Bezglutenowa tarta z truskawkami i kremem jaglanym

Wykonanie:

  1. Mąki mieszam w misce. Dodaję cukier/ksylitol/erytrol i mieszam ponownie.
  2. Dolewam olej i zimną wodę. Mieszam dokładnie. Powinno powstać gęste ciasto, które można lepić w dłoniach.
  3. Ciastem wykładam wysmarowana olejem formę do tarty (u mnie 28 cm) i wstawiam ją do zamrażalnika na 15 minut.
  4. Wyjmuję, nakłuwam widelcem i piekę około 30 minut w 180 stopniach.
  5. Do ugotowanej, gorącej kaszy jaglanej dodaję wanilię, olej kokosowy i blendując, stopniowo dolewam mleko roślinne, aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu (ja używam tego blendera).
  6. Krem słodzę do smaku i ponownie blenduję.
  7. Krem wykładam na upieczony spód.
  8. Dekoruję truskawkami i pozostawiam do wystygnięcia.
DSC_6733_2

Bezglutenowa tarta z truskawkami i kremem jaglanym

 

8 komentarzy

      • Zrobiłam i ciasto mi wyszło bardzo twarde, zakalec, nie można go pokroić 🙁
        Ale ciasto w sobie bardzo smaczne, tylko nie wiem, co zrobiłam źle z ciastem… Masz może jakieś pomysły?

          • Jaki program do pieczenia? Góra/dół czy z termoobiegien? Czy można nakładać ciepły krem na ciepły spód? Mam blachę o średnicy 23 cm – zmniejszyć proporcje?
            Będę wdzięczna za szybką odpowiedź, bo jutro mam Gości 😉

          • ja zawsze piekę góra i dół. można na ciepły. Proporcje bym zmniejszyła:)

Skomentuj