Bezglutenowe, białkowe naleśniki a’la ruskie

  • 15 min
  • 11 składników
80%

Składniki:

  • mąka z ciecierzycy 1 szklanka (250 ml)
  • ugotowane ziemniaki 4 sztuki
  • tofu wędzone 1 kostka (180 g)
  • cebula 1 sztuka
  • ocet jabłkowy 1 łyżka (ew. 2 łyżki wody z ogórków kiszonych)
  • sól (u mnie kala namak) do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
  • oliwa lub olej kilka łyżek
  • ew. koperek/natka pietruszki/szczypiorek do posypania
  • ew. roślinny jogurt naturalny/sos czosnkowy/majonez do podania

Wegańskie naleśniki z mąki z ciecierzycy z farszem prawie jak w ruskich pierogach;)

wegańskie naleśniki

Bezglutenowe, białkowe naleśniki a’la ruskie

Wykonanie:

  1. Do miski wsypuję mąkę z cieciorki. Dodaję szklankę wody (250 ml) i mieszam dokładnie trzepaczką.
  2. Dodaję szczyptę soli i odstawiam ciasto na 10 minut.
  3. Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na niewielkiej ilości oleju, aż się zarumieni.
  4. Tofu kroję w kosteczkę i dodaję do ziemniaków. Dodaję podsmażoną cebulę razem z olejem,  sól i pieprz do smaku, płatki drożdżowe i ocet.
  5. Rozgniatam farsz tłuczkiem do ziemniaków.
  6. Na rozgrzanej, cienko posmarowanej olejem patelni smażę cienkie naleśniki.
  7. Do środka nakładam farsz ziemniaczany.
  8. Jeśli używacie zimnych ziemniaków, naleśniki napełnione farszem możecie odsmażyć na patelni.
  9. Do naleśników świetnie pasuje majonez sojowy (przepis tutaj) i majonez z suszonymi pomidorami (przepis tutaj).

Smacznego!

naleśniki wegańskie

Bezglutenowe, białkowe naleśniki a’la ruskie

naleśniki ruskie

Bezglutenowe, białkowe naleśniki a’la ruskie

ruskie naleśniki

Bezglutenowe, białkowe naleśniki a’la ruskie

 

8 komentarzy

  1. cooo? z mąki z cieciorki da się smażyć cienkie naleśniki? omg, muszę spróbować, u mnie zawsze omlety bydlaki 😮

  2. Tragedia z tymi przepisami. Nie można w całości zobaczyć składników na dany przepis (każdy na tej stronie) ponieważ są zasłaniane przez reklamy. Porażka.

Skomentuj