Składniki:
- dojrzałe miękkie awokado 2 sztuki
- daktyle 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne do zalania daktyli
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
- kakao 7 łyżek
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- sól pół łyżeczki
- mąka ryżowa ok. 1 filiżanka (200 ml)
Lekkie, delikatne, aksamitne i mocno czekoladowe ciasto na bazie bezglutenowej mąki i awokado. Słodzone tylko daktylami.
Wykonanie:
- Daktyle wsypuje do szklanki i zalewam mlekiem roślinnym na noc (lub gorącym mlekiem roślinnym na pół godziny).
- Do blendera (ja używam tego) wlewam daktyle razem z mlekiem roślinnym.
- Dodaję kakao, sól, ocet, sodę i wydrążone ze skórki awokado.
- Blenduję na gładką masę.
- Przekładam do miski i dodaję mąkę, mieszając (tyle, żeby powstało gęste ciasto).
- Masę przekładam do formy (u mnie mała keksówka) i piekę około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
- Przed podaniem możecie posypać kakao i podać z owocami.
- Możecie spróbować użyć również mąki gryczanej.
Smacznego!
Zapowiada się apetycznie 🙂
Mam pytanie. W jakim celu dodałeś ocet jabłkowy?
Miłego dnia,
Ewa
W ciastach sodę łączę zawsze z octem, żeby ciasto było bardziej pulchne:)
Ślinka cieknie 😀 Czy mogę zamienić mąkę ryżową na przykład owsianą i czy wtedy proporcje będą te same?
Możesz poeksperymentować;) Myślę, że można zamienić
Czy daktyle można pominąć i dać slodzidlo np. Erytrol
tak:)
Czy zamiast daktylami mogę posłodzić miodem? 😄
można pokombinować:)
Pysznie wygląda,świetny pomysł. Pozdrawiam gorąco 🙂
a mąka kokosowa też będzie pasowała?
O nie, z mąką kokosową to trzeba poeksperymentować, bo ona zupełnie inaczej się zachowuje…
Witam, mala keksowka to jaka?
ok. 20 x 10 cm
Czy mogę zastąpić ocet jabłkowy, sokiem z cytryny? 🙂
tak:)
Moze byc zwykla maka??
Myślę, że tak:)
co dać zamiast daktyli? nie toleruję ich 🙂
może rodzynki lub inne suszone owoce?
Zrobiłem na napoju ryżowym, wyszło bardzo dobre 😃
Super:) Smacznego:)
Dwa awokado, czy moge prosić o bardziej precyzyjną miarę. Nie mieszkam w pl, a wiem ze tam awokado może być trzy razy większe jak te do których ja mam dostep 😉
ok. 140 g sztuka
Nie ścięło mi się te ciasto. Takie mokrawe jest. Nawet zostawiłam je dłużej w piekarniku. Może dlatego, ze zamiast maki ryżowej dałam migdałowa?
pewnie to kwestia mąki…
Ciasto wyszło świetnie i wyglądowo i konsystencja była dobra natomiast po spróbowaniu dawało taką gorycz na końcu. Dodałam wszystko wg przepisu oprócz octu jablkowego- zwykły. Czy to może być kwestia tego octu?
ocet nie, myślę, że to raczej kwestia mąki…
Czy jest jakiś zamiennik awokado? Banany?
tak, banany też będą ok:)
Masz jakis sposob na dojrzenie juz rozkrojonego awokado hass? Mialam wrazenie, ze juz doszlo, ale po rozkrojeniu okazalo sie twarde jak cholerka. To moj debiut. Podpowiedz co zrobic zeby zmieklo albo moze zasugerujesz do czego go uzyc w takiej postaci 😉
Żeby przyspieszyć dojrzewanie można włożyć do papierowej torebki razem z bananem lub jabłkiem. Ale nie próbowałam nigdy z już przekrojonym…
Czy ciasto mogę upiec w formie muffinek? Czy wówczas zmienić parametry pieczenia?
Czy taka ilość sody nie jest za duża i nie spowoduje gorzkiego posmaku?
ja dodaje 1 łyzeczke, ale wystarczy połowa