Bezglutenowe brownie z awokado (bez oleju i cukru)

  • 40 min
  • 8 składników
98%

Składniki:

  • dojrzałe miękkie awokado 2 sztuki
  • daktyle 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne do zalania daktyli
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
  • kakao 7 łyżek
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • sól pół łyżeczki
  • mąka ryżowa ok. 1 filiżanka (200 ml)

Lekkie, delikatne, aksamitne i mocno czekoladowe ciasto na bazie bezglutenowej mąki i awokado. Słodzone tylko daktylami.

DSC_7220_2

Bezglutenowe brownie z awokado (bez tłuszczu i cukru)

Wykonanie:

  1. Daktyle wsypuje do szklanki i zalewam mlekiem roślinnym na noc (lub gorącym mlekiem roślinnym na pół godziny).
  2. Do blendera (ja używam tego) wlewam daktyle razem z mlekiem roślinnym.
  3. Dodaję kakao, sól, ocet, sodę i wydrążone ze skórki awokado.
  4. Blenduję na gładką masę.
  5. Przekładam do miski i dodaję mąkę, mieszając (tyle, żeby powstało gęste ciasto).
  6. Masę przekładam do formy (u mnie mała keksówka) i piekę około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
  7. Przed podaniem możecie posypać kakao i podać z owocami.
  8. Możecie spróbować użyć również mąki gryczanej.

Smacznego!

DSC_7199_2

Bezglutenowe brownie z awokado (bez tłuszczu i cukru)

DSC_7187_2

Bezglutenowe brownie z awokado (bez tłuszczu i cukru)

DSC_7173_2

Bezglutenowe brownie z awokado (bez tłuszczu i cukru)

29 komentarzy

  1. Ślinka cieknie 😀 Czy mogę zamienić mąkę ryżową na przykład owsianą i czy wtedy proporcje będą te same?

  2. Dwa awokado, czy moge prosić o bardziej precyzyjną miarę. Nie mieszkam w pl, a wiem ze tam awokado może być trzy razy większe jak te do których ja mam dostep 😉

  3. Nie ścięło mi się te ciasto. Takie mokrawe jest. Nawet zostawiłam je dłużej w piekarniku. Może dlatego, ze zamiast maki ryżowej dałam migdałowa?

  4. Ciasto wyszło świetnie i wyglądowo i konsystencja była dobra natomiast po spróbowaniu dawało taką gorycz na końcu. Dodałam wszystko wg przepisu oprócz octu jablkowego- zwykły. Czy to może być kwestia tego octu?

  5. Masz jakis sposob na dojrzenie juz rozkrojonego awokado hass? Mialam wrazenie, ze juz doszlo, ale po rozkrojeniu okazalo sie twarde jak cholerka. To moj debiut. Podpowiedz co zrobic zeby zmieklo albo moze zasugerujesz do czego go uzyc w takiej postaci 😉

    • Żeby przyspieszyć dojrzewanie można włożyć do papierowej torebki razem z bananem lub jabłkiem. Ale nie próbowałam nigdy z już przekrojonym…

Skomentuj