Składniki:
- dojrzałe miękkie awokado 2 sztuki
- daktyle 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne do zalania daktyli
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
- kakao 7 łyżek
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- sól pół łyżeczki
- mąka ryżowa ok. 1 filiżanka (200 ml)
Lekkie, delikatne, aksamitne i mocno czekoladowe ciasto na bazie bezglutenowej mąki i awokado. Słodzone tylko daktylami.
Wykonanie:
- Daktyle wsypuje do szklanki i zalewam mlekiem roślinnym na noc (lub gorącym mlekiem roślinnym na pół godziny).
- Do blendera (ja używam tego) wlewam daktyle razem z mlekiem roślinnym.
- Dodaję kakao, sól, ocet, sodę i wydrążone ze skórki awokado.
- Blenduję na gładką masę.
- Przekładam do miski i dodaję mąkę, mieszając (tyle, żeby powstało gęste ciasto).
- Masę przekładam do formy (u mnie mała keksówka) i piekę około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
- Przed podaniem możecie posypać kakao i podać z owocami.
- Możecie spróbować użyć również mąki gryczanej.
Smacznego!
Zapowiada się apetycznie 🙂
Mam pytanie. W jakim celu dodałeś ocet jabłkowy?
Miłego dnia,
Ewa
W ciastach sodę łączę zawsze z octem, żeby ciasto było bardziej pulchne:)
Ślinka cieknie 😀 Czy mogę zamienić mąkę ryżową na przykład owsianą i czy wtedy proporcje będą te same?
Możesz poeksperymentować;) Myślę, że można zamienić
Czy daktyle można pominąć i dać slodzidlo np. Erytrol
tak:)
Pysznie wygląda,świetny pomysł. Pozdrawiam gorąco 🙂
a mąka kokosowa też będzie pasowała?
O nie, z mąką kokosową to trzeba poeksperymentować, bo ona zupełnie inaczej się zachowuje…
Witam, mala keksowka to jaka?
ok. 20 x 10 cm
Czy mogę zastąpić ocet jabłkowy, sokiem z cytryny? 🙂
tak:)
Moze byc zwykla maka??
Myślę, że tak:)
co dać zamiast daktyli? nie toleruję ich 🙂
może rodzynki lub inne suszone owoce?
Zrobiłem na napoju ryżowym, wyszło bardzo dobre 😃
Super:) Smacznego:)
Dwa awokado, czy moge prosić o bardziej precyzyjną miarę. Nie mieszkam w pl, a wiem ze tam awokado może być trzy razy większe jak te do których ja mam dostep 😉
ok. 140 g sztuka
Nie ścięło mi się te ciasto. Takie mokrawe jest. Nawet zostawiłam je dłużej w piekarniku. Może dlatego, ze zamiast maki ryżowej dałam migdałowa?
pewnie to kwestia mąki…
Ciasto wyszło świetnie i wyglądowo i konsystencja była dobra natomiast po spróbowaniu dawało taką gorycz na końcu. Dodałam wszystko wg przepisu oprócz octu jablkowego- zwykły. Czy to może być kwestia tego octu?
ocet nie, myślę, że to raczej kwestia mąki…
Czy jest jakiś zamiennik awokado? Banany?
tak, banany też będą ok:)