Składniki:
- cukinia 2 średnie sztuki
- woda 1 szklanka (250 ml)
- mąka z cieciorki 2 szklanki (po 250 ml)
- sól 1 łyżeczka
- kurkuma 1 łyżeczka
- curry 1 łyżka
- garam masala (lub inna mieszanka) 1 łyżka
- pieprz 1/3 łyżeczki
- czosnek 2 ząbki
- olej do smażenia
Bogate w białko placki, które dzięki użyciu mąki z cieciorki przypominają w smaku indyjską pakorę.

Bezglutenowe placki z cukinii po indyjsku
Wykonanie:
- Cukinię obieram, kroję i umieszczam w blenderze (ja używam tego blendera).
- Dodaję wodę, przyprawy, pokrojone ząbki czosnku i blenduję.
- Dodaję mąkę z cieciorki i blenduję razem.
- Łyżką nakładam placki na rozgrzaną patelnię cienko posmarowaną olejem.
- Smażę na złoty kolor z obu stron.
Smacznego!

Bezglutenowe placki z cukinii po indyjsku

Bezglutenowe placki z cukinii po indyjsku

Bezglutenowe placki z cukinii po indyjsku

Bezglutenowe placki z cukinii po indyjsku
Na początku zaskoczyła mnie intensywność smaku, chyba nawet odrzuciła. Po przestygnięciu placki wydają się łagodniejsze i zdecydowanie uzależniają 😊
🙂 Oczywiście przyprawić można wedle gustu;)
Ciasto wychodzi mi zawsze rzadkie jak można zagęścić, składniki dodaje w proporcji przepisu.
Wszystko zależy od wielkości cukinii i zawartości wody w niej. Zawsze można dodać mniej wody albo więcej mąki z cieciorki:)
Dzięki za ten przepis! Wykonanie mega proste, a smak wyśmienity 🙂
Super:)) Smacznego!;)
Jakie ty wyszło dobre. Cukinie dałam na koniec. Starta na dużych oczkach i odciśnięta. Zmiksowała lekko. Wyszło cudowne. Z jogurtem naturalnym cudo. Nawet dziecko pałaszuje 😀
smacznego!:)