Bezglutenowe placki z cukinii po indyjsku

  • 20 min
  • 10 składników
100%

Składniki:

  • cukinia 2 średnie sztuki
  • woda 1 szklanka (250 ml)
  • mąka z cieciorki 2 szklanki (po 250 ml)
  • sól 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • curry 1 łyżka
  • garam masala (lub inna mieszanka) 1 łyżka
  • pieprz 1/3 łyżeczki
  • czosnek 2 ząbki
  • olej do smażenia

Bogate w białko placki, które dzięki użyciu mąki z cieciorki przypominają w smaku indyjską pakorę.

Bezglutenowe placki z cukinii po indyjsku

Wykonanie:

  1. Cukinię obieram, kroję i umieszczam w blenderze (ja używam tego blendera).
  2. Dodaję wodę, przyprawy, pokrojone ząbki czosnku i blenduję.
  3. Dodaję mąkę z cieciorki i blenduję razem.
  4. Łyżką nakładam placki na rozgrzaną patelnię cienko posmarowaną olejem.
  5. Smażę na złoty kolor z obu stron.

Smacznego!

Bezglutenowe placki z cukinii po indyjsku

Bezglutenowe placki z cukinii po indyjsku

Bezglutenowe placki z cukinii po indyjsku

Bezglutenowe placki z cukinii po indyjsku

8 komentarzy

  1. Na początku zaskoczyła mnie intensywność smaku, chyba nawet odrzuciła. Po przestygnięciu placki wydają się łagodniejsze i zdecydowanie uzależniają 😊

    • Wszystko zależy od wielkości cukinii i zawartości wody w niej. Zawsze można dodać mniej wody albo więcej mąki z cieciorki:)

  2. Jakie ty wyszło dobre. Cukinie dałam na koniec. Starta na dużych oczkach i odciśnięta. Zmiksowała lekko. Wyszło cudowne. Z jogurtem naturalnym cudo. Nawet dziecko pałaszuje 😀

Skomentuj