Składniki na formę 24 cm:
- mąka gryczana 1 szklanka (250 ml)
- mąka kukurydziana 2/3 szklanki
- mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
- cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml) + do posypania
- proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
- cynamon 1 łyżeczka
- mleko sojowe 1 szklanka (250 ml)
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
- olej (u mnie rzepakowy) pół szklanki (125 ml)
- świeże figi (lub inne owoce) do dekoracji
Wegańskie, bezglutenowe ciasto na bazie mąki gryczanej, kukurydzianej i ziemniaczanej. Możecie je upiec również ze śliwkami, jabłkami lub innymi owocami sezonowymi.
Wykonanie:
- Do jednej miski wsypuję suche składniki: wszystkie mąki, cukier/ksylitol/erytrol, proszek do pieczenia i cynamon.
- Do drugiej miski wlewam mleko sojowe, ocet i olej. Mieszam.
- Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam, a następnie przekładam do formy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma na tartę 24 cm).
- Na górze układam pokrojone owoce.
- Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę przez około 60 minut 9do suchego patyczka).
- Kroję po wystygnięciu.
Smacznego!
Ale to obłędnie wygląda! <3