Bezglutenowy placek z figami

  • 75 min
  • 10 składników
67%

Składniki na formę 24 cm:

  • mąka gryczana 1 szklanka (250 ml)
  • mąka kukurydziana 2/3 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
  • cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml) + do posypania
  • proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • mleko sojowe 1 szklanka (250 ml)
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
  • olej (u mnie rzepakowy) pół szklanki (125 ml)
  • świeże figi (lub inne owoce) do dekoracji

Wegańskie, bezglutenowe ciasto na bazie mąki gryczanej, kukurydzianej i ziemniaczanej. Możecie je upiec również ze śliwkami, jabłkami lub innymi owocami sezonowymi.

Bezglutenowy placek z figami

Bezglutenowy placek z figami

Wykonanie:

  1. Do jednej miski wsypuję suche składniki: wszystkie mąki, cukier/ksylitol/erytrol, proszek do pieczenia i cynamon.
  2. Do drugiej miski wlewam mleko sojowe, ocet i olej. Mieszam.
  3. Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam, a następnie przekładam do formy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma na tartę 24 cm).
  4. Na górze układam pokrojone owoce.
  5. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę przez około 60 minut 9do suchego patyczka).
  6. Kroję po wystygnięciu.

Smacznego!

Bezglutenowy placek z figami

Bezglutenowy placek z figami

Bezglutenowy placek z figami

Bezglutenowy placek z figami

Bezglutenowy placek z figami

Bezglutenowy placek z figami

Bezglutenowy placek z figami

Bezglutenowy placek z figami