Składniki:
- mąka ryżowa 1 szklanka (250 ml)
- mąka kokosowa 1 szklanka (250 ml)
- mąka ziemniaczana pół szklanki (125 ml)
- mąka z ciecierzycy pół szklanki (125 ml)
- sól pół łyżeczki
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda 1 łyżeczka
- mak mielony pół szklanki (125 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol 7 łyżek + 2 łyżki do kremu
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 2,5 szklanki (po 250 ml)
- olej (u mnie rzepakowy) pół szklanki (125 ml)
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
- mleko kokosowe 2 puszki
- ew. posypka/płatki migdałowe/wiórki kokosowe/owoce do ozdoby
Makowy tort bezglutenowy z kokosowym kremem. Dzięki zastosowaniu mąki z ciecierzycy, kokosowej i dodatku maku powstał pełen wartości odżywczych deser;)
Wykonanie:
- Puszki z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Do jednej miski wsypuję suche składniki i mieszam.
- Do drugiej miski wlewam mleko sojowe, olej, ocet i mieszam.
- Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam dokładnie łyżka.
- Połowę ciasta przekładam do tortownicy (u mnie 21 cm) wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
- Następnie piekę drugą połowę ciasta (jeżeli macie dwie tortownice tej samej wielkości, możecie upiec blaty jednocześnie;).
- Przygotowuję bitą śmietanę kokosową tak jak w tym przepisie.
- Kremem przekładam ostudzone blaty i ozdabiam tort.
Smacznego!
…ale zimowy 🙂
Czym mogę zastąpić mąkę kokosowa?
Można oczywiście kombinować z innymi rodzajami mąk, ale nie wiem jaki będzie efekt:)
Czy samo ciasto wyszłoby jako mufinki? 🙂
Tak:)
czy ciasto powinno urosnac podczas pieczenia? Masa wyszla dość gęsta, raczej cieżka do wyrośniecia. Nie podrasta w piekarniku 🙁
tak, powinno trochę urosnąć…
Ilość maku jest suchego, czy mokrego po zmieleniu?
zmielonego. ja kupuję już zmielony.
Wyszlo mi bbaaaaardzo wodniste. Kilka razy sprawdzalam skladniki i wszytko wg przepisu. Nie wiem co z tego wyjdzie
daj znać!