Składniki:
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- olej kokosowy 3 łyżki
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 4 łyżki)
- wanilia (w cukrze/paście lub ekstrakcie) do smaku (u mnie 1 cukier)
Domowa mrożona wegańska biała czekolada z mleka i oleju kokosowego:)
Wykonanie:
- Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Do garnuszka przekładam gęstą część mleka kokosowego.
- Słodzę, dodaję wanilię i podgrzewam powoli, mieszając, aż mleko się rozpuści i składniki połączą.
- Dodaję olej kokosowy i mieszam, aż się rozpuści.
- Przelewam do foremek na czekoladę (mi wyszły 3 tabliczki) lub silikonowych foremek.
- Po przestygnięciu wstawiam do zamrażalnika, żeby masą stwardniała.
- Przechowuję w zamrażalniku.
Smacznego!
Czy masa nie jest za twarda/za zimna do zjedzenia, skoro czekoladę przechowuje się w lodówce? Myślałam o zrobieniu czegoś bardzo podobnego, tylko nie biała czekolada, a ciemna.
Bez zamrażalnika nie będzie tak twarda, żeby dała się łamać na kostki… Taką prawdziwą białą czekoladę do przechowywania poza lodówką trzeba by zrobić z masła kakaowego
Hi! Skąd masz takie super formeki na czekoladę? Szukam już od dłuższego czasu i jakoś nie mogę znaleźć.
Od Mikołaja;) Poproszę go, żeby przesłał linka do sklepu;)
Pyszna – jadłam. 🙂
🙂
Szybkie pytanko, czy tylko wykorzystujemy tę gęstą część z puszki z mlekiem, a płyn odlewamy?
tak:) Płyn można wykorzystać do koktajli albo naleśników:)
Zrobię jak też dostanę link do foremki😀
to taka, ale mój mąż nie pamięta, z jakiego sklepu;) http://www.rist.pl/shop/kat_91/formy_do_czekolady/mod_9458/kkk_forma_do_tabliczek_czekolady/detail.html
Ale myślę, że silikonowa (tego typu :http://www.rist.pl/shop/kat_91/formy_do_czekolady/mod_9458/kkk_forma_do_tabliczek_czekolady/detail.html) byłaby fajniejsza, łatwiej by się wyjmowało
Dziękuję;)
Przepraszam, ale dwa takie same linki sa😉
ups… faktycznie… juz nie moge odnaleźć tego drugiego:(
Witam. Czy taka czekolada mogłaby być wykorzystana do dripu na tort?
myślę, że tak:)