Białkowe gofry a’la jajeczne

  • 15 min
  • 11 składników

Składniki na kilka sztuk:

  • ciecierzyca ze słoika lub z puszki 2 szklanki (po 250 ml)
  • mąka z ciecierzycy 2 szklanki (po 250 ml)
  • woda gazowana 1 szklanka (250 ml)
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • szczypiorek pół pęczka
  • cebula 1 mała sztuka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • czarna sól kala namak 1 łyżeczka
  • czarny pieprz do smaku
  • kurkuma pół łyżeczki
  • ulubiona pasta warzywna lub hummus, sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek do podania

Wytrawne gofry na bazie ciecierzycy i mąki z ciecierzycy o „jajecznym” smaku. Idealne na śniadanie, na drugie śniadanie albo na wynos.

Białkowe gofry a'la jajeczne

Białkowe gofry a’la jajeczne

Wykonanie:

  1. W blenderze umieszczam cieciorkę. Dodaję oliwę, proszek do pieczenia, sól kala namak, kurkumę, pieprz i wodę gazowaną. Blenduje razem na gładko.
  2. Masę przekładam do miski, dodaję poszatkowany szczypiorek i drobno pokrojoną cebulkę oraz mąkę z ciecierzycy. Mieszam wszystko razem.
  3. Masę nakładam do gofrownicy delikatnie wysmarowanej olejem i piekę przez kilka minut.
  4. Gofry podaję z pastą warzywną lub hummusem i świeżymi warzywami.

Smacznego!

Białkowe gofry a'la jajeczne

Białkowe gofry a’la jajeczne

Białkowe gofry a'la jajeczne

Białkowe gofry a’la jajeczne

Białkowe gofry a'la jajeczne

Białkowe gofry a’la jajeczne

Brak komentarzy

Skomentuj