Składniki na kilka sztuk:
- ciecierzyca ze słoika lub z puszki 2 szklanki (po 250 ml)
- mąka z ciecierzycy 2 szklanki (po 250 ml)
- woda gazowana 1 szklanka (250 ml)
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- szczypiorek pół pęczka
- cebula 1 mała sztuka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- czarna sól kala namak 1 łyżeczka
- czarny pieprz do smaku
- kurkuma pół łyżeczki
- ulubiona pasta warzywna lub hummus, sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek do podania
Wytrawne gofry na bazie ciecierzycy i mąki z ciecierzycy o „jajecznym” smaku. Idealne na śniadanie, na drugie śniadanie albo na wynos.
Wykonanie:
- W blenderze umieszczam cieciorkę. Dodaję oliwę, proszek do pieczenia, sól kala namak, kurkumę, pieprz i wodę gazowaną. Blenduje razem na gładko.
- Masę przekładam do miski, dodaję poszatkowany szczypiorek i drobno pokrojoną cebulkę oraz mąkę z ciecierzycy. Mieszam wszystko razem.
- Masę nakładam do gofrownicy delikatnie wysmarowanej olejem i piekę przez kilka minut.
- Gofry podaję z pastą warzywną lub hummusem i świeżymi warzywami.
Smacznego!
Brak komentarzy