Składniki:
- cebula 2 sztuki
- marchew 2 sztuki
- jarmuż 2 opakowania po 200 g lub 2 średnie pęczki
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek 200 g
- pieczarki 500 g
- kurkuma 1 łyżeczka
- sos sojowy do smaku
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie 5 ziarenek
- tymianek 1 łyżka
- lubczyk 1 łyżeczka
- sól do smaku
- ostra papryka do smaku
- ew. słodka wędzona papryka 1 łyżeczka
- olej rzepakowy do podsmażenia
Jarmuż w formie bigosu – moje najnowsze odkrycie:) Nie wiem, czemu wcześniej na to nie wpadłam:) Jest lżej strawny niż ten tradycyjny, o jego wartościach odżywczych już nie wspomnę;) Fajny dla osób, które dopiero przekonują się do smaku jarmużu, bo w tej formie nie jest on dominujący.
Wykonanie:
- Cebulę kroję i podsmażam na oleju w dużym garnku.
- Dodaję utartą marchewkę i drobno pokrojone pieczarki. Duszę pod przykryciem, aż pieczarki będą miękkie (około 20 minut).
- Dodaję pokrojony jarmuż (bez grubych gałązek), sos sojowy i przyprawy. Podlewam wodą (około 1 filiżanki) i duszę około 20 minut.
- Dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję jeszcze przez chwilę.
- Podobny bigos możecie przygotować także, jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej. Wystarczy, że pokrojoną cebulę dodacie do gotowania, zamiast ją podsmażać, pominiecie pieczarki, a zamiast sosu sojowego użyjecie soli himalajskiej.
Smacznego!
Właśnie zrobiłam. Dziękuję 🙂 Testujemy jutro
Zrobiłam dzisiaj z jedną różnicą. Pieczarki pokroiłam na 4 części i podsmażyłam je na złoto oddzielnie, dodając do uprzednio przysmazonej cebuli i uduszonej marchewki.Dalej jak w przepisie i wyszło cudowneeeeeeeee!!!! Jarmuż nabrał smaku przypraw i całość jest obledna:)
ekstra!:)
Super przepis :), pytanie: czy dałoby radę wrzuć wszystko w szybkowar? 🙂
Myślę, że tak:)