Bigos z piekarnika

  • 195 min
  • 16 składników
100%

Składniki:

  • kapusta biała 1 niewielka główka
  • kapusta kiszona pół kilo
  • marchewka 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • śliwki suszone 1 duża garść
  • grzyby suszone 1 duża garść
  • tofu wędzone 1 kostka (180 g)
  • liście laurowe 4 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • kminek 1 łyżeczka
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • czerwone wino półwytrawne 1 filiżanka (200 ml)
  • ew. ziarna jałowca 4 sztuki
  • olej lub oliwa kilka łyżek
  • ew. sól do smaku

Wegański bigos pieczony w piekarniku. Aromatyczny i intensywny w smaku. Idealny na święta i nie tylko. Przypadnie do gustu tym, którzy nie przepadają za unoszącym się w domu zapachem gotowanego bigosu;)

wegański bigos

Bigos z piekarnika

Wykonanie:

  1. Grzyby wsypuję do garnuszka i zalewam filiżanką wody. Gotuję na małym ogniu około 20 minut.
  2. Cebulę kroję i podsmażam na oleju.
  3. W naczyniu żaroodpornym umieszczam pokrojoną kapustę świeżą i kiszoną i pokrojoną marchewkę.
  4. Dodaję pokrojone suszone śliwki, grzyby razem z wodą, podsmażoną cebulę razem z olejem, pokrojone w kosteczkę tofu i przyprawy.
  5. Dodaję wino, mieszam, przykrywam i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
  6. Piekę około 3 godziny. W połowie pieczenia mieszam.
  7. Podaję z pieczywem lub ziemniakami.

Smacznego!

bigos pieczony

Bigos z piekarnika

pieczony bigos

Bigos z piekarnika

pieczony bigos

Bigos z piekarnika

 

3 komentarze

  1. O mamo mamo muszę spróbować, aż trudno uwierzyć, że robienie bigosu (robiłam raz tradycyjny i za dużo z tym zachodu) może być takie proste 😀

Skomentuj