Składniki:
- kapusta biała 1 niewielka główka
- kapusta kiszona pół kilo
- marchewka 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- śliwki suszone 1 duża garść
- grzyby suszone 1 duża garść
- tofu wędzone 1 kostka (180 g)
- liście laurowe 4 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- kminek 1 łyżeczka
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- świeżo mielony pieprz do smaku
- czerwone wino półwytrawne 1 filiżanka (200 ml)
- ew. ziarna jałowca 4 sztuki
- olej lub oliwa kilka łyżek
- ew. sól do smaku
Wegański bigos pieczony w piekarniku. Aromatyczny i intensywny w smaku. Idealny na święta i nie tylko. Przypadnie do gustu tym, którzy nie przepadają za unoszącym się w domu zapachem gotowanego bigosu;)
Wykonanie:
- Grzyby wsypuję do garnuszka i zalewam filiżanką wody. Gotuję na małym ogniu około 20 minut.
- Cebulę kroję i podsmażam na oleju.
- W naczyniu żaroodpornym umieszczam pokrojoną kapustę świeżą i kiszoną i pokrojoną marchewkę.
- Dodaję pokrojone suszone śliwki, grzyby razem z wodą, podsmażoną cebulę razem z olejem, pokrojone w kosteczkę tofu i przyprawy.
- Dodaję wino, mieszam, przykrywam i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
- Piekę około 3 godziny. W połowie pieczenia mieszam.
- Podaję z pieczywem lub ziemniakami.
Smacznego!
O mamo mamo muszę spróbować, aż trudno uwierzyć, że robienie bigosu (robiłam raz tradycyjny i za dużo z tym zachodu) może być takie proste 😀
Czym można zastąpić wino?
można pominąć;)