Składniki:
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 2 filiżanki (po 200 ml)
- mąka pszenna lub orkiszowa 2 filiżanki
- mąka gryczana 1 filiżanka
- soda 1/2 łyżeczki
- olej (u mnie rzepakowy) 1 łyżka + do posmarowania patelni
- sól 1/2 łyżeczki
- melasa (ewentualnie cukier lub ksylitol) 1 łyżka
Zaskakująca elegancka przystawka na wege przyjęcie. Niewiele pracy a robi wrażenie:)
Wykonanie:
- Składniki na ciasto łączę, mieszam dokładnie i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut.
- Smażę małe placki na cienko posmarowanej olejem patelni (po kilka minut z każdej strony).
- Podaję z wegańskim kawiorem (przepis tutaj), naturalnym jogurtem sojowym, koperkiem i cytryną.
Smacznego!
super pomysł! muszę spróbować 🙂