Składniki:
- twarde masło orzechowe 1 słoik (ok. 340 g)
- olej kokosowy 4 łyżki
- ksylitol/cukier 5 łyżek
- gorzka czekolada 70% kakao 1 tabliczka
- solone orzeszki ziemne 1 szklanka (250 ml)
- płatki kukurydziane 1 szklanka (250 ml)
Uwaga! Uzależnia!!!
Wykonanie:
- W garnku rozpuszczam masło orzechowe, olej kokosowy i ksylitol, cały czas mieszam, żeby się nie przypaliło.
- Dodaję pokruszoną gorzką czekoladę i mieszam, aż się rozpuści. Przestaję podgrzewać.
- Do masy wsypuję orzeszki i płatki kukurydziane.
- Mieszam dokładnie i przekładam do wysmarowanej olejem formy.
- Gdy ostygnie, wstawiam do lodówki.
- Kroję, gdy stężeje.
Smacznego!
Jak duży słoik masła orzechowego?
340 gr, już dopisuje w przepisie:)
Robiłam to cudo i jestem zachwycona, zresztą nie tylko ja, mama już zamówiła na Wielkanoc ten blok czekoladowy:) jest mega smaczny!!! 🙂 dzięki 🙂
:)))
Jakie maslo orzechowe polecacie w tym przepisie? Z dodatkami czy 100% mus orzechowy tez sie nada (ew. ominelabym tu dodatek oleju kokosowego).
Musi być twarde masło orzechowe z dodatkami, np. Primavika, Sante, Felix itp, inaczej blok nie zgęstnieje. Olej kokosowy można wtedy pominąć, ja dodaję na wszelki wypadek;) Takie 100 % masło orzechowe jest zbyt płynne, chyba, żeby dodać do niego olej kokosowy albo masło kakaowe…
Witam, wygląda to bosko! Pytanie – czy płatki kukurydziane są niezbędne? Co to one tutaj dają? Bo zbytnio za nimi nie przepadam. Czy można je czymś zastąpić ewentualnie?
hej, płatki chrupią:) i zastępują herbatniki, które dodaje się do tradycyjnego bloku. Możesz dodać pokruszone herbatniki. Ja wolę wersję z płatkami, ale to kwestia gustu:) A możesz zrobić blok w wersji bakaliowej i dodać ulubione bakalie:)
Witam 🙂
Jak rozkładają sie wartości odżywcze i kaloryczność ? 🙂
oj nie wiem niestety… może ktoś korzysta z liczników kalorii i policzy?
Pingback: Blok czekoladowy a’la snickers – Infozdrowie
Pingback: » Blok czekoladowy a’la snickers"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii
A co zamiast płatków kukurydzianych? Niestety mam nietolerancję… 🙁
Można użyć owsianych lub innych zbożowych, ale efekt będzie zupełnie inny. Wyjdzie coś w stylu ciężkiego brownie
faktycznie uzaleznia 😀 pyszne jak i reszta twoich łakoci 🙂
;)))
Bardzo fajny przepis. Niestety nie mam takie stałego masła orzechowego.. ale może jakby dodała zwykłe masło yo by stężało? 🤔
Pozdrawiam!
Tak, trzymane w lodówce powinno być ok:)
Będę próbować! 🙂
daj znać, jak wyszedł:)
Pyszne ciastka, właśnie wyjęłam z piekarnika. Zaniedługo będzie też blok czekoladowy z Pani bloga. Znajomi oczekują ode mnie ogromnej ilości słodkich kalorii na jutro, dziękuję za pomoc w tym przedsięwzięciu 😍
To życzę smacznego;)
Rewelacyjny przepis. Moje masło orzechowe było mniej gęste i rzeczywiście łatwo się rozpływa w pokojowej temperaturze. Prosto z lodówki trzyma formę. Ale przepyszne, w smaku bardzo przypomina cukierki Bajeczny. Pozdrawiam 🙂
bardzo sie cieszę, że Ci smakuje!:)