Blok czekoladowy a’la SNICKERS

  • 10 min
  • 6 składników
85%

Składniki:

  • twarde masło orzechowe 1 słoik (ok. 340 g)
  • olej kokosowy 4 łyżki
  • ksylitol/cukier 5 łyżek
  • gorzka czekolada 70% kakao 1 tabliczka
  • solone orzeszki ziemne 1 szklanka (250 ml)
  • płatki kukurydziane 1 szklanka (250 ml)

Uwaga! Uzależnia!!!

DSC_32971

Blok czekoladowy a’la Snickers

Wykonanie:

  1. W garnku rozpuszczam masło orzechowe, olej kokosowy i ksylitol, cały czas mieszam, żeby się nie przypaliło.
  2. Dodaję pokruszoną gorzką czekoladę i mieszam, aż się rozpuści. Przestaję podgrzewać.
  3. Do masy wsypuję orzeszki i płatki kukurydziane.
  4. Mieszam dokładnie i przekładam do wysmarowanej olejem formy.
  5. Gdy ostygnie, wstawiam do lodówki.
  6. Kroję, gdy stężeje.

Smacznego!

DSC_33011

Blok czekoladowy a’la Snickers

DSC_33221

Blok czekoladowy a’la Snickers

DSC_33321

Blok czekoladowy a’la Snickers

 

24 komentarze

  1. Robiłam to cudo i jestem zachwycona, zresztą nie tylko ja, mama już zamówiła na Wielkanoc ten blok czekoladowy:) jest mega smaczny!!! 🙂 dzięki 🙂

  2. Jakie maslo orzechowe polecacie w tym przepisie? Z dodatkami czy 100% mus orzechowy tez sie nada (ew. ominelabym tu dodatek oleju kokosowego).

    • Musi być twarde masło orzechowe z dodatkami, np. Primavika, Sante, Felix itp, inaczej blok nie zgęstnieje. Olej kokosowy można wtedy pominąć, ja dodaję na wszelki wypadek;) Takie 100 % masło orzechowe jest zbyt płynne, chyba, żeby dodać do niego olej kokosowy albo masło kakaowe…

  3. Witam, wygląda to bosko! Pytanie – czy płatki kukurydziane są niezbędne? Co to one tutaj dają? Bo zbytnio za nimi nie przepadam. Czy można je czymś zastąpić ewentualnie?

    • hej, płatki chrupią:) i zastępują herbatniki, które dodaje się do tradycyjnego bloku. Możesz dodać pokruszone herbatniki. Ja wolę wersję z płatkami, ale to kwestia gustu:) A możesz zrobić blok w wersji bakaliowej i dodać ulubione bakalie:)

  4. Pingback: Blok czekoladowy a’la snickers – Infozdrowie

  5. Pingback: » Blok czekoladowy a’la snickers"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii

    • Można użyć owsianych lub innych zbożowych, ale efekt będzie zupełnie inny. Wyjdzie coś w stylu ciężkiego brownie

  6. Bardzo fajny przepis. Niestety nie mam takie stałego masła orzechowego.. ale może jakby dodała zwykłe masło yo by stężało? 🤔
    Pozdrawiam!

  7. Pyszne ciastka, właśnie wyjęłam z piekarnika. Zaniedługo będzie też blok czekoladowy z Pani bloga. Znajomi oczekują ode mnie ogromnej ilości słodkich kalorii na jutro, dziękuję za pomoc w tym przedsięwzięciu 😍

  8. Rewelacyjny przepis. Moje masło orzechowe było mniej gęste i rzeczywiście łatwo się rozpływa w pokojowej temperaturze. Prosto z lodówki trzyma formę. Ale przepyszne, w smaku bardzo przypomina cukierki Bajeczny. Pozdrawiam 🙂

Skomentuj