Błyskawiczna dwuskładnikowa pomidorowa zupa krem

  • 4 składniki
100%

Składniki:

  • sok pomidorowy 1 litr
  • suszone pomidory w oleju 1 słoiczek (ok 285 g)
  • ew. makaron lub grzanki (u mnie razowe spaghetti) do podania
  • ew. kiełki, zielenina lub pestki słonecznika do posypania

Zupa szybka i kryzysowa, a jednocześnie całkiem wykwintna;) Inspiracją do jej powstania była pusta lodówka po powrocie z wakacji:)

DSC_6360_2

Błyskawiczna dwuskładnikowa pomidorowa zupa krem

Wykonanie:

  1. Do blendera wlewam sok pomidorowy i dodaję suszone pomidory (ja używam tego blendera). Możecie też użyć blendera ręcznego, wówczas lepiej najpierw pokroić pomidory na kawałki. Olej w którym były pomidory zostawiam i wykorzystuję do past do pieczywa (np. tej lub tej).
  2. Podgrzewam zupę.
  3. Możecie podać ją z makaronem lub grzankami, a na talerzach posypać natką pietruszki lub kolendry, kiełkami lub pestkami słonecznika.
  4. Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, użyjcie suszonych pomidorów bez oleju, a zupę posypcie kiełkami.

Smacznego!

DSC_6378_2

Błyskawiczna dwuskładnikowa pomidorowa zupa krem

DSC_6375_2

Błyskawiczna dwuskładnikowa pomidorowa zupa krem

DSC_6359_2

Błyskawiczna dwuskładnikowa pomidorowa zupa krem

 

Brak komentarzy

Skomentuj