Składniki:
- sok pomidorowy 1 litr
- suszone pomidory w oleju 1 słoiczek (ok 285 g)
- ew. makaron lub grzanki (u mnie razowe spaghetti) do podania
- ew. kiełki, zielenina lub pestki słonecznika do posypania
Zupa szybka i kryzysowa, a jednocześnie całkiem wykwintna;) Inspiracją do jej powstania była pusta lodówka po powrocie z wakacji:)
Wykonanie:
- Do blendera wlewam sok pomidorowy i dodaję suszone pomidory (ja używam tego blendera). Możecie też użyć blendera ręcznego, wówczas lepiej najpierw pokroić pomidory na kawałki. Olej w którym były pomidory zostawiam i wykorzystuję do past do pieczywa (np. tej lub tej).
- Podgrzewam zupę.
- Możecie podać ją z makaronem lub grzankami, a na talerzach posypać natką pietruszki lub kolendry, kiełkami lub pestkami słonecznika.
- Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, użyjcie suszonych pomidorów bez oleju, a zupę posypcie kiełkami.
Smacznego!
Brak komentarzy