Składniki:
- maliny (poza sezonem mogą być mrożone) 2 szklanki
- nasiona chia 4 łyżki
- ew. ksylitol/syrop klonowy lub cukier do smaku
Zdrowy, pełen antyoksydantów, kwasów omega-3, błonnika i witamin. Wystarczy rozgnieść widelcem, dodać nasiona chia, poczekać i gotowe. Do deserów, naleśników, kanapek, jaglanki, owsianki i bez niczego:)
Wykonanie:
- Maliny rozgniatam widelcem.
- Jeśli są mało słodkie, dosładzam do smaku (ja używam ksylitolu lub syropu klonowego).
- Dodaję nasiona chia, mieszam dokładnie i odstawiam na min. godzinę, żeby dżem zgęstniał.
Smacznego!
Super łatwy, super zdrowy i super smaczny !!! Dzieki za przepis 🙂
🙂
Cześć, a czy wyjdzie z mrożonych malin? 🤔
tak:)
Witam,
Czy nasiona chia należy wcześniej zalać wodą, czy od razu wsypać do malin? Maliny podgrzać, czy wszystko na zimno?
Od razu do malin. wszystko na zimno:)
A jak dlugo wytrzymuje taki dzem?
kilka dni w lodówce:)
czy mozna go pasteryzowac ?
można spróbować:)
Czy czuć w nim smak chia? Raz zrobiłam z chia owsiankę, ale smakowała okropnie, jakby ziołowo i boję się teraz cokolwiek zrobić
hm… dla mnie chia są bardzo neutralne w smaku, więc smak mi nie przeszkadza;) Tylko konsystencją jest bardziej żelowata z chrupiącymi ziarenkami:)