Błyskawiczny surowy dżem malinowy z chia

  • 5 min
  • 3 składniki
93%

Składniki:

  • maliny (poza sezonem mogą być mrożone) 2 szklanki
  • nasiona chia 4 łyżki
  • ew. ksylitol/syrop klonowy lub cukier do smaku

Zdrowy, pełen antyoksydantów, kwasów omega-3, błonnika i witamin. Wystarczy rozgnieść widelcem, dodać nasiona chia, poczekać i gotowe. Do deserów, naleśników, kanapek, jaglanki, owsianki i bez niczego:)

DSC_3471_2

Błyskawiczny surowy dżem malinowy z chia

Wykonanie:

  1. Maliny rozgniatam widelcem.
  2. Jeśli są mało słodkie, dosładzam do smaku (ja używam ksylitolu lub syropu klonowego).
  3. Dodaję nasiona chia, mieszam dokładnie i odstawiam na min. godzinę, żeby dżem zgęstniał.

Smacznego!

DSC_3461_2

Błyskawiczny surowy dżem malinowy z chia

DSC_3446_2

Błyskawiczny surowy dżem malinowy z chia

DSC_3431_2

Błyskawiczny surowy dżem malinowy z chia

12 komentarzy

  1. Witam,
    Czy nasiona chia należy wcześniej zalać wodą, czy od razu wsypać do malin? Maliny podgrzać, czy wszystko na zimno?

  2. Czy czuć w nim smak chia? Raz zrobiłam z chia owsiankę, ale smakowała okropnie, jakby ziołowo i boję się teraz cokolwiek zrobić

    • hm… dla mnie chia są bardzo neutralne w smaku, więc smak mi nie przeszkadza;) Tylko konsystencją jest bardziej żelowata z chrupiącymi ziarenkami:)

Skomentuj