Składniki:
- herbatniki do wyłożenia formy i przykrycia
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- roślinna galaretka (cytrynowa lub limonkowa) 1 opakowanie (na ok. 375 ml płynu)
- olej kokosowy 2 łyżki
- cukier/ksylitol/erytrol 2 łyżki
- dżem (u mnie 100%) do posmarowania
- wiórki kokosowe/płatki migdałowe do posypania
Lekkie ciasto bez pieczenia w kilka minut;)
Wykonanie:
- Formę (u mnie 22 x 22 cm) wykładam herbatnikami.
- Mleko kokosowe przekładam do garnuszka.
- Dodaję olej kokosowy, słodzę i zagotowuję.
- Zdejmuję z palnika i dodaję galaretkę, mieszam dokładnie.
- Gdy masa przestygnie (ale nie stężeje), wylewam ją na herbatniki i przykrywam kolejną warstwą herbatników.
- Wstawiam do lodówki.
- Gdy ciasto stężeje, wierzch smaruję dżemem i posypuję wiórkami lub płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Rzeczywiście błyskawiczny! 😀
Miałam tylko problem z herbatnikami- dolna warstwa po wlaniu ostudzonej masy wpłynęła na powierzchnię 🤔 czekałam chwilę z myślą że jak się namoczą to opadną ale tylko trochę się zanurzyły… Więc nie wyszedł taki ładny, ale i tak smaczny 😋
Czy mleko kokosowe można zastąpić innym mlekiem roślinnym?
można, choć kokosowe jest gęste i tłuste…