Boczniaki w śmietanie z żurawiną

  • 25 min
  • 11 składników
83%

Składniki na duży słoik:

  • boczniaki 1 tacka (200 g)
  • śmietanka roślinna 1 filiżanka (200 ml)
  • musztarda francuska 1 łyżka
  • cebula 1 średnia sztuka
  • kwaśne jabłko 1 mała sztuka
  • suszona żurawina pół filiżanki (100 ml)
  • nori 1 arkusz
  • liście laurowe 4 sztuki
  • ziele angielskie kilka sztuk
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Boczniaki w śmietanie a’la śledzie z dodatkiem suszonej żurawiny, cebulki, jabłka i musztardy francuskiej. Sprawdzą się nie tylko na wigilijnym stole, ale też jako przystawka, imprezowa przekąska albo dodatek do świeżego pieczywa lub ziemniaków.

Boczniaki w śmietanie z żurawiną

Boczniaki w śmietanie z żurawiną

Wykonanie:

  1. Boczniaki myję i kroję w paski.
  2. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy lub oleju razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodaję boczniaki i smażę przez chwilę, mieszając.
  3. Arkusz nori kroję na kawałki lub w paseczki i dodaję do boczniaków. Solę do smaku i mieszam.
  4. Następnie przykrywam patelnię i duszę boczniaki na małym ogniu przez około 10 minut.
  5. W międzyczasie drobno kroję cebulę i jabłko.
  6. Boczniaki przekładam do miski i pozostawiam do ostygnięcia.
  7. Dodaję śmietankę roślinną, musztardę, cebulę, jabłko i żurawinę. Mieszam.
  8. Doprawiam solą i pieprzem.
  9. Wszystko przekładam do słoika, zakręcam i wstawiam do lodówki na minimum kilka godzin.
  10. Przechowuję w lodówce do tygodnia.

Smacznego!

Boczniaki w śmietanie z żurawiną

Boczniaki w śmietanie z żurawiną

Boczniaki w śmietanie z żurawiną

Boczniaki w śmietanie z żurawiną

3 komentarze

  1. Jakiej śmietany używasz? Te wegańskie zamienniki mają bardzo różny smak i konsystencję. Może być jogurt?

  2. Bardzo fajne, lekkie danie. Z tym, że ja nie dodaję alg ze względu na anty- śledziowe poczucie smaku;) Pomijam też zwykle żurawinę, bo…to taki trochę świąteczny przepis a wtedy węgle w płynie wpadną:D

Skomentuj