Składniki na duży słoik:
- boczniaki 1 tacka (200 g)
- śmietanka roślinna 1 filiżanka (200 ml)
- musztarda francuska 1 łyżka
- cebula 1 średnia sztuka
- kwaśne jabłko 1 mała sztuka
- suszona żurawina pół filiżanki (100 ml)
- nori 1 arkusz
- liście laurowe 4 sztuki
- ziele angielskie kilka sztuk
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Boczniaki w śmietanie a’la śledzie z dodatkiem suszonej żurawiny, cebulki, jabłka i musztardy francuskiej. Sprawdzą się nie tylko na wigilijnym stole, ale też jako przystawka, imprezowa przekąska albo dodatek do świeżego pieczywa lub ziemniaków.

Boczniaki w śmietanie z żurawiną
Wykonanie:
- Boczniaki myję i kroję w paski.
- Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy lub oleju razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodaję boczniaki i smażę przez chwilę, mieszając.
- Arkusz nori kroję na kawałki lub w paseczki i dodaję do boczniaków. Solę do smaku i mieszam.
- Następnie przykrywam patelnię i duszę boczniaki na małym ogniu przez około 10 minut.
- W międzyczasie drobno kroję cebulę i jabłko.
- Boczniaki przekładam do miski i pozostawiam do ostygnięcia.
- Dodaję śmietankę roślinną, musztardę, cebulę, jabłko i żurawinę. Mieszam.
- Doprawiam solą i pieprzem.
- Wszystko przekładam do słoika, zakręcam i wstawiam do lodówki na minimum kilka godzin.
- Przechowuję w lodówce do tygodnia.
Smacznego!

Boczniaki w śmietanie z żurawiną

Boczniaki w śmietanie z żurawiną
Jakiej śmietany używasz? Te wegańskie zamienniki mają bardzo różny smak i konsystencję. Może być jogurt?
ja używam sojową alpro. Może być ulubiony jogurt naturalny bez cukru:)
Bardzo fajne, lekkie danie. Z tym, że ja nie dodaję alg ze względu na anty- śledziowe poczucie smaku;) Pomijam też zwykle żurawinę, bo…to taki trochę świąteczny przepis a wtedy węgle w płynie wpadną:D
To jest naprawdę smaczne, a ja nie lubię boczniaków w oleju, po kaszubsku i innych wynalazków a’la śledzie. A tutaj taka niespodzianka, pyszne
cieszę się!:)