Składniki:
- ryż brązowy 1 filiżanka (200 ml)
- woda 1,5 filiżanki
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 2 filiżanki
- jabłko/gruszka 1 sztuka
- cynamon 1 łyżeczka
- syrop klonowy/daktylowy lub inny do polania
- sól szczypta
Smaki dzieciństwa, czyli ryż na mleku ale w zdrowszej, pełnoziarnistej i roślinnej wersji.
Wykonanie:
- Ryż dokładnie przepłukuję wodą.
- Zalewam 1,5 filiżanki wody, 1 filiżanką mleka roślinnego, dodaję szczyptę soli i gotuję około 30-35 min (aż ryż będzie miękki i wchłonie wodę).
- Dodaję kolejną filiżankę mleka roślinnego, ew. utarte jabłko lub gruszkę i gotuję, aż ryż wchłonie mleko. Możecie dodatkowo ryż osłodzić.
- Na miseczkach posypuje cynamonem i polewam syropem klonowym lub daktylowym.
Smacznego!
Najgorsze jest to, że w trakcie zakupów w markecie kupuje si ę gotowe „RISO” i zabiera się do pracy. Ale to domowe jest nie do zastąpienia w smaku.