Składniki:
- ziemniaki 4 sztuki
- bakłażan 1 sztuka
- mała cukinia 1 sztuka
- papryka czerwona 1 sztuka
- cebula 2 sztuki
- tofu naturalne 1 kostka
- pomidory 2 sztuki
- oliwa do polania
- passata pomidorowa do polania
- czosnek 3 ząbki
- oregano 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
- słodka i ostra papryka do smaku
Briam – grecka zapiekanka warzywna, w której skład wchodzą zazwyczaj ziemniaki, bakłażan, cukinia, pomidory, papryka i cebula. Najlepszy zestaw:) Tradycyjnie zapiekane z fetą, a w poniższej wersji z tofu lub wegańską fetą (przepis tutaj). Najlepiej smakuje z sosem tzatziki! (przepis tutaj)
Wykonanie:
- Warzywa kroję w dość duże kawałki i układam w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania (bakłażana można wcześniej zgrillować lub podsmażyć).
- Tofu kroję w kostkę i posypuję warzywa (można wcześniej je zamarynować, przepis tutaj).
- Posypuję przyprawami, drobno pokrojonym czosnkiem, polewam oliwą i passatą pomidorową.
- Naczynie przykrywam folią aluminiową i zapiekam w temp. 200 stopni tak długo, aż ziemniaki będą miękkie (u mnie około 60 minut, zależy od piekarnika).
- Podaję z sosem tzatziki (przepis tutaj).
Smacznego!
Salatka z rukoli I pieczonego burska jest przepyszna
Cieszę się:)
Mimo 2 h w temperaturze 200 stopni ziemniaki i marchew nadal nieupieczone. Temperatura wyraźnie za niska, przepis do korekty, bo wprowadził mnie w błąd
przykro mi:( wsystko zależy od piekarnika, warto nakłuć i sprawdzić, czy warzywka potrzebują jeszcze trochę czasu. Buziaki.