Składniki na 2 porcje:
- brokuł 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- utarty ser wegański 4 łyżki
- śmietanka roślinna (u mnie sojowa) 1 filiżanka (200 ml)
- sól (u mnie kala namak) 2/3 łyżeczki
- pieprz (u mnie biały) 1/3 łyżeczki
- sok z połówki cytryny
- oliwa z oliwek do smażenia
- ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
- ew. ryż lub makaron do podania
Klasyczne połączenie brokułów, śmietanki, sera i czosnku w roślinnej wersji. Proste i błyskawiczne danie. Uwielbiam i robię regularnie;)

Brokuły w śmietanie z czosnkiem i serem
Wykonanie:
- Brokuł myję, dzielę na różyczki i podsmażam na oliwie przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaję śmietankę roślinną, przykrywam i duszę przez kilka minut na małym ogniu (aż brokuł lekko zmięknie, ale wciąż będzie al dente – taki jest najsmaczniejszy)
- Dodaję sok z cytryny, rozgniecione ząbki czosnku, płatki drożdżowe, sól i pieprz do smaku oraz utarty ser. Gotuję jeszcze przez chwilę, mieszając, aż ser się rozpuści.
Smacznego!

Brokuły w śmietanie z czosnkiem i serem

Brokuły w śmietanie z czosnkiem i serem
Brokuły – super! Gratuluję wystąpienia w TVN. Wystąpienie pełne ciepła i pozytywnej energii. Pewnie niejedna osoba pomyśli: może by coś zmienić w jadłospisie… Pozdrawiam. Może wiosną zacząć właśnie od brokułów?