Brokuły w śmietanie z czosnkiem i serem

  • 15 min
  • 10 składników
88%

Składniki na 2 porcje:

  • brokuł 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • utarty ser wegański 4 łyżki
  • śmietanka roślinna (u mnie sojowa) 1 filiżanka (200 ml)
  • sól (u mnie kala namak) 2/3 łyżeczki
  • pieprz (u mnie biały) 1/3 łyżeczki
  • sok z połówki cytryny
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
  • ew. ryż lub makaron do podania

Klasyczne połączenie brokułów, śmietanki, sera i czosnku w roślinnej wersji. Proste i błyskawiczne danie. Uwielbiam i robię regularnie;)

Brokuły w śmietanie z czosnkiem i serem

Brokuły w śmietanie z czosnkiem i serem

Wykonanie:

  1. Brokuł myję, dzielę na różyczki i podsmażam na oliwie przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  2. Dodaję śmietankę roślinną, przykrywam i duszę przez kilka minut na małym ogniu (aż brokuł lekko zmięknie, ale wciąż będzie al dente – taki jest najsmaczniejszy)
  3. Dodaję sok z cytryny, rozgniecione ząbki czosnku, płatki drożdżowe, sól i pieprz do smaku oraz utarty ser. Gotuję jeszcze przez chwilę, mieszając, aż ser się rozpuści.

Smacznego!

Brokuły w śmietanie z czosnkiem i serem

Brokuły w śmietanie z czosnkiem i serem

Brokuły w śmietanie z czosnkiem i serem

Brokuły w śmietanie z czosnkiem i serem

1 Komentarz

  1. Brokuły – super! Gratuluję wystąpienia w TVN. Wystąpienie pełne ciepła i pozytywnej energii. Pewnie niejedna osoba pomyśli: może by coś zmienić w jadłospisie… Pozdrawiam. Może wiosną zacząć właśnie od brokułów?

Skomentuj