Składniki:
- kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 3 szklanki (po 250 ml) + do karmelu
- olej kokosowy 2 łyżki
- kakao ok. 6 łyżek
- daktyle 2 szklanki (po 250 ml)
- ew. kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
- sól ok. 1 łyżeczki
- masło orzechowe 4 czubate łyżki
- prażone orzeszki ziemne do posypania
Słodzone daktylami brownie z kaszy jaglanej i słony karmel z daktyli – naprawdę pyszne połączenie;)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
- Zalewam 3 szklankami mleka roślinnego i gotuję do miękkości, aż kasza wchłonie płyn (ok. 15-20 minut).
- Przed końcem gotowania dodaję 1 szklankę daktyli, żeby zmiękły.
- Dodaję kakao, olej kokosowy, łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki soli i blenduję dokładnie (ja używam tego blendera).
- Masę przekładam do tortownicy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 21 cm).
- Szklankę daktyli gotuję na parze przez kilka minut, żeby zmiękły.
- Daktyle przekładam do blendera, dodaję masło orzechowe, kilka łyżek mleka roślinnego i pół łyżeczki soli.
- Blenduję, ewentualnie dodając stopniowo tyle mleka roślinnego, żeby powstał gęsty karmel.
- Karmel nakładam na jaglane brownie i wstawiam na noc do lodówki.
- Przed podaniem posypuję orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
Czym można zastąpić olej kokosowy?
masłem orzechowym lub tahini:)
Czy daktyle do masy mogę zastąpić erytrolem? Albo ewentualnie syropem klonowym?
jasne
Daktyle świeże czy suszone?
ja używam suszonych, ale świeże będą super